Ismail, cel mai longeviv primar din România. Cum arată comuna după 38 de ani în funcție
De aproape 38 de ani, în România, există un primar ales ”pe viață”, mai exact în județul Dâmbovița, la vreo 7 kilometri de Târgoviște, în comuna Doicești. Prima dată când s-a ”urcat” pe scaunul de primar al comunei a fost înainte de decembrie 1989, mai exact în 1982, pe vremea când Nicolae Ceaușescu era „preaiubitul conducător”, iar Ion Dincă, zis Teleagă, era prim viceprim-ministru, al doilea om în guvernul Republicii Socialiste România şi tartore peste administraţia locală.
Ismail, cel mai longeviv primar din România
Este vorba de Mircea Ismail, ajuns acum la vârsta de 74 de ani şi a fost neîntrerupt în fruntea comunei Doiceşti din 1982 încoace. Atunci când a preluat această funcție avea 35 de ani, era membru al Partidului Comunist Român și, o dată la trei luni, răspundea în fața activiştilor de la judeţ despre câți nou-născuţi, câte vaci cu viţel, câte tone la hectar, acum, însă, dă cu subsemnatul în altă parte..la PSD. Membru PSD și cu 34 de ani de când era primar, în 2016, în iunie, a candidat din nou și, culmea a câștigat un alt mandat de primar al bravei comune dâmbovițene, Doicești. Despre activitatea primarului ”pe viață” Mircea Ismail a povestit și Tanti Maria care zâmbește, sfioasă spunând că ”a făcut treabă”, apoi se lasă tăcerea preț de câteva momente, iar ea adaugă: „La început, a făcut treabă. Acum, de ani de zile, nu a mai făcut nimic. Da’ o fi altul mai bun?”
Cum arată comuna după 38 de ani în funcție
Ajuns la al 10-lea mandat de edil la alegerile locale din 2016, nimeni nu a reuşit să îl detroneze până acum, astfel că se află de 38 de ani în această funcţie. Ismail a avut mandate pe care le-a câştigat chiar cu peste 70% din voturi. Înainte să ajungă primar, Mircea Ismail a lucrat 17 ani în industrie. Din 1965 a jucat fotbal la Textila Pucioasa pentru o perioadă, apoi a lucrat ca laborant la fabrica din localitate. Când a plecat din industria textilă, dâmboviţeanul era tehnician specialist pe probleme de salarizare. Fost candidat la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, liderul PNL, spunea, în 2016, că numai „doamna cu coasa sau doamna cu cătuşele” îl mai pot detrona pe Ismail.
„Eu am intrat ca primar la 35 de ani. M-am bătut în cuie, în piroane aici. A fost o perioadă sinusoidală, a fost şi bine, dar şi rău. A fost de muncă! Să nu ai gaze, să nu ai drumuri, să nu ai apă şi iluminat, să nu ai canalizare, nu era deloc simplu. Toate acestea sunt de domeniul trecutului acum. Chiar stăteam şi mă gândeam că e a doua oară când asfaltez toată comuna. Practic, 97% e asfaltată acum pentru a doua oară. Prima asfaltare totală a fost făcută în 1998. Aveam şi eu o pretenţie, să plece oamenii la pâine în papuci”, dezvăluie Mircea Ismail.
După toți acești 38 de ani de primărie, se pare că Doicești-ul nu este așa cum și-a dorit nici Mircea Ismail, dar nici după cum și-au dorit consătenii acestuia, în afara unui parc dedicat domnitorului Brâncoveanu și celor patru fii ai săi, cu toţii canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în 1992, construit de Gabriel Comănescu, a cărui avere era estimată de Forbes la 350-380 de milioane de euro, și președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, care au sponsorizat amenajarea parcului. Comuna este plină de drumurile stricate, blocuri cu aspect de mozaic, pentru că numai unii au avut bani să-şi reabiliteze apartamentele, Casa de Cultură închisă, şi plin de buruienile care năpădesc împrejurimile.
„Sunt născut devreme. De ce să mai stau, să vin în baston la primărie? Tineretul trebuie să vină din urmă. Am pe cineva care tot creşte pe lângă mine. A avut şi o funcţie de conducere, a fost viceprimar, e uns cu toate alifiile, ştie proiectare, ştie inginerie”, anunţă Mircea Ismail. El devoalează şi secretul longevităţii sale în scaunul de şef al administraţiei locale: “Totul e să fii om.”, spune primarul