Efectele ieșirii Regatului Unit din UE nu încetează să afecteze cetățenii. Din păcate, dezavantajele ies rând pe rând la iveală, astfel că exclusivitatea a ajuns să se resimtă puternic la buzunarul britanicilor. Un exemplu recent este cel al unei tinere, care și-a comandat, ca de obicei, niște haine la reducere prin intermediul unei comenzi online, făcute pe siteul unei companii producătoare pentru toate țările din UE. „Surpriza” a fost una neplăcută, atunci când a aflat ce costuri trebuie să suporte.
Ellie Huddleston este o tânără care obișnuia să-și facă des cumpărături online în perioada reducerilor. Așa s-a întâmplat și în această perioadă, astfel că și-a comandat un palton și câteva bluze de la mărcile preferate. Nimic ciudat până în momentul în care i-au sosit pachetele, de altfel cu o întârziere semnificativă.
Potrivit curierilor, produsele au întârziat din cauza protocolului aplicat la vamă. Trecând și peste acest aspect deranjant, tânăra a fost și mai surprinsă atunci când a aflat ce sumă trebuia să plătească pentru transport. Aceasta a primit un mesaj pe telefon în care era anunțată că trebuie să achite 58 de lire, echivalentul a 65 de euro pentru taxele vamale, care se adăugau la valoarea coletului de 180 de lire, adică 212 euro.
Acest lucru nu este tot, astfel că produsele comandate i-au sosit în două colete separate, la distanță de câteva zile.
Coletul mai scump, cel cu paltonul de 224 de euro, a venit cu o taxă suplimentară de 92 de euro, ceea ce a determinat-o pe tânără să refuze comanda.
Potrivit noilor reglementări, taxele vamale impuse de oficializarea Brexitului trebuie colectate de firmele de curierat pentru autorități. Din păcate, acest lucru nu este anunțat în momentul comandării produselor, iar cine nu este la curent cu noile schimbări trăiește același șoc ca și tânăra de 26 de ani.
„Nu aveam idee că voi fi taxată pentru livrări din UE după Brexit. Costurile suplimentare au fost un pic șocante”, a transmis aceasta, potrivit BBC News.
Dacă înainte de Brexit taxele vamale erau gratuite, odată cu independența Marii Britanii față de restul UE, lucrurile s-au schimbat drastic.
Astfel, atâr comercianții care livrează marfă în Marea Britanie, cât și cetățenii care comandă se obligă să suporte taxe vamale sau TVA. De asemenea, comercianții sunt obligați să completeze formulare de declarație vamală prin care își asumă costurile impuse de noile legi.
Taxele nu pot fi plătite în avans, asfel că cetățenii trebuie să plătească aceste taxed oar după sosirea pachetelor în Mare Britanie.
Un alt client dezamăgit de noile reglementări a povestit pentru BBC că a fost nevoit să plătească 145 de lire în plus la o comandă de 300 de lire.
„Nu le-am găsit nicăieri în Marea Britanie, așa că nu am avut de ales și le-am comandat din Europa”, a transmis acesta pentru BBC.