Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adus recent în discuție o practică religioasă legată de cununiile oficiate sâmbăta. Acesta susține că astfel de ceremonii nu ar trebui să aibă loc în această zi, considerând că persoanele care fac cununia sâmbăta ”rămân mereu sub un blestem”. Cu toate acestea, el subliniază că nu există o hotărâre oficială a Sfântului Sinod în acest sens, motiv pentru care nu se poate opune.
Întrebat într-o emisiune la Radio Dobrogea despre motivele pentru care sâmbăta ar fi o zi nepotrivită pentru cununii religioase, ÎPS Teodosie a explicat că are rezerve serioase față de această practică.
”După cum am un ghimpe mare că sâmbăta nu ar trebui să mai facem cununii. Este o mare greşeală. Şi iată, au început să facă cununii joia. Cununiile se fac marţea, joia şi duminica.
Cei care fac sâmbăta rămân mereu sub un blestem, dar încă nu avem o hotărâre a Sfântului Sinod şi nu pot să mă opun. Le dau canon la toţi să îşi facă canon de pocăinţă mereu”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
El susține că este o greșeală majoră să se oficieze cununii în ziua de sâmbătă și că aceasta poate avea consecințe spirituale grave pentru cei implicați.
Deși este ferm convins de pericolele acestei practici, ÎPS Teodosie recunoaște că nu există o interdicție oficială din partea Bisericii Ortodoxe Române, dar recomandă pocăință pentru cei care aleg să se cunune sâmbăta.
Pe lângă dezbaterea legată de cununiile sâmbăta, ÎPS Teodosie a vorbit și despre importanța respectării zilei de duminică. El a explicat că aceasta este ziua Domnului, dedicată bucuriei, și nu ar trebui să fie asociată cu evenimente triste, precum pomenirea morților.
”Duminica este ziua Domnului de bucurie şi nu putem să amestecăm plânsul cu bucuria. Şi chiar canoanele sunt categorice şi spun: anatema să fie pe cei ce plâng morţii duminica”, a declarat ierarhul.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului subliniază separarea clară între zilele de bucurie și cele de doliu, considerând că respectarea acestor tradiții este esențială pentru menținerea ordinii spirituale și a echilibrului în viața creștină.
În cadrul aceleiași emisiuni la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie a abordat și subiectul divorțului, oferind clarificări cu privire la gravitatea păcatului atunci când acesta nu are motive justificate.
”Dacă cineva a dat divorţ nemotivat, că nu a fost înşelat de soţ, doar pentru nişte mofturi sau nişte motive mărunte, de neînţelegere aşa zis, acela s-a legat cu un păcat mare. Rugăciunea spune limpede: ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă.”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.
În cazul în care un soț este înșelat și abandonat, ÎPS Teodosie afirmă că cel care a comis păcatul adulterului trebuie să aibă multă căință.
”Dacă un soţ îl înşală pe celălalt şi intră într-o legătură de adulter cu altcineva, atunci acela trebuie să se căiască mult.
Dacă însă un soţ este părăsit de celălalt, că s-a dus să trăiască în desfrâu cu o persoană străină, cel ce a făcut păcatul trebuie să aibă multă căinţă, celălalt poate fi dezlegat cu dezlegarea mare, cu rugăciunea de dezlegare de blestem.”, a mai precizat arhiepiscopul Tomisului.