Institutul Național de Sănătate Publică a transmis pentru dezbatere publică un set de reguli care ar putea fi valabile începând cu data de 15 mai. Unele dintre acestea se referă și la activitatea bisericilor. ÎPS Teodosie a avut o reacție în legătură cu acest subiect.
Potrivit măsurilor propuse de Institutul Național de Sănătate Publică, icoanele din biserici nu ar trebuie fie atinse de la 15 mai de către enoriași. De asemenea, în ceea ce privește împărtăşania, această taină ar urma să se realizeze cu lingurițe și pahare de unică folosință.
La auzul recomadărilor Institutului Național de Sănătate Publică, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a reacționat imediat. Astfe, Împărtășania nu poate fi recomandată de alte autorități cum să fie făcută, iar acest fapt urmează să fie analizat cu atenție până se va ajunge la o decizie finală.
„Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!”, a declarat ÎPS Teodosie.
Și BOR a avut o primă reacție în ceea ce privește acordarea Sfintei Împărtășanii. „Problema împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.