Slujba de Bobotează de la Constanța nu a fost lipsită de emoții, după ce ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a împiedicat și era cât pe ce să cadă. Un preot aflat în apropiere a intervenit rapid și l-a susținut, evitând astfel un incident neplăcut. Ceremonia a continuat fără alte probleme, iar apa a fost sfințită conform tradiției.
Pe 5 ianuarie 2025, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța, ÎPS Teodosie a oficiat slujba de Sfințire Mare a Apei, un moment liturgic de mare importanță pentru credincioși.
Însă, la un moment dat, Arhiepiscopul Tomisului s-a împiedicat și era aproape să cadă. Salvarea sa a venit din partea unui preot aflat în apropiere, care a reacționat prompt și l-a susținut, permițându-i astfel să își continue îndatoririle.
Acesta nu este primul incident de acest gen pentru ÎPS Teodosie. În anii trecuți, s-au mai înregistrat situații similare, unele chiar mai grave. În 2021, arhiepiscopul a căzut pe scările catedralei și a avut nevoie de ajutorul credincioșilor pentru a se ridica.
În anul 2019, un alt moment tensionat s-a produs când ÎPS Teodosie s-a dezechilibrat în timp ce urca pe o cisternă cu apă, fiind la un pas de a cădea.
Ceremonia de sfințire de pe 5 ianuarie are o semnificație aparte, fiind identică cu cea din ziua de Bobotează, pentru ca apa sfântă să fie deja pregătită și distribuită credincioșilor pe 6 ianuarie. În acest an, 200.000 de PET-uri cu apă sfințită au fost îmbuteliate pentru a ajunge la credincioși.
Slujba de la Constanța a continuat fără alte incidente, iar apa din butoaiele aflate în fața Catedralei a fost sfințită de ÎPS Teodosie, însoțit de preoți și diaconi.
De asemenea, arhiepiscopul a respectat tradiția și a aruncat trei cruci în Dunăre, în portul Hârșova. Șapte bărbați s-au încumetat să sară în apele reci pentru a recupera crucile, însă doar cinci dintre ei au finalizat această provocare, unul dintre participanți reușind chiar să prindă două cruci.
Boboteaza, celebrată pe 6 ianuarie, încheie ciclul celor 12 zile de sărbători de iarnă și marchează Botezul lui Iisus în apele Iordanului. Totodată, acest moment simbolizează sfințirea întregii Creații și victoria binelui asupra răului.
Tradiția aruncării crucilor în apă și recuperarea lor de către cei curajoși este o expresie simbolică a curățirii sufletești și a reînnoirii legăturii omului cu Divinitatea.
Chiar dacă slujba din acest an nu a fost lipsită de emoții, ÎPS Teodosie și-a continuat misiunea, oferindu-le credincioșilor un moment de comuniune spirituală și purificare, conform tradiției străvechi.