ÎPS Teodosie, din nou în atenția CNCD. Declarația cu care a șocat oficialitățile (exclusiv)

ÎPS Teodosie, din nou în atenția CNCD. Declarația cu care a șocat oficialitățile (exclusiv)

ÎPS Teodosie, de-a lungul timpului, a avut mai multe declarații controversate. Fie că vorbea despre vaccin, sau despre rolul femeii în societate, declarațiile sale au stârnit indignarea și au atras chiar și reclamații la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. În mai anul trecut, președintele CNCD, Asztalos Csaba, anunța că nu se vor lua măsuri împotriva ÎPS Teodosie, după declarațiile sale, cu caracter defăimător în opinia reclamanților, la adresa femeii. Se pare că anul 2022 a adus o nouă decizie din partea Curții de Apel Cluj, privind acuzațiile de defăimare.

ÎPS Teodosie, din nou în centrul atenției

În primăvara anului trecut, ÎPS Teodosie era acuzat de defăimare la adresa rolului femeii în societate, făcând afirmații considerate a fi grave, într-una din emisiunile radiofonice la care particpă cu regularitate. La acel moment prelatul declara că femeia „nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. (…) dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc.

Imediat după aceste declarații, erau făcute reclamații pe numele prelatului la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituție care dădea ulterior o decizie în acest caz, anunțată chiar de președintele instituției, Asztalos Csaba, într-un comunicat de presă:

„Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul. Dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane. Și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate”, a declarat șeful CNCD, Aztalos Csaba.

Concluzia finală a CNCD era că nu vor da nicio sancțiune împotriva ÎPS Teodosie, nefiind găsite argumentele reale pentru acuzațiile de defăimare. După acest moment, avocata Ioana Trană mergea mai departe, cerând Curții de Apel Cluj să ia o decizie în această cauză. Cu alte cuvinte să forțeze mâna CNCD de a-l pune sub acuzația de defăimare pe ÎPS Teodosie, conform Impact.ro.

Prelatul revine cu noi declarații contradictorii

La mai bine de un an de la declanșarea scandalului, ÎPS Teodosie face noi declarații, și tot la adresa femeii, în contextul sărbătoririi Bobotezei, una din importantele sărbători creștine la început de an. Mesajul transmis de prelat a fost din nou luat în dezbatere, ÎPS Teodosie declarând că:

„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă.

Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare.”, a mai zis ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Nu se poate susține aplicarealegislației privind discriminarea”

Dar decizia Curții de Apel Cluj avea să vină, conform Impact.ro, în legătură cu primele sale declarații de acest gen, din primăvara anului trecut. În decizia Curții se precizează că „nu se poate susține, în mod întemeiat, că pârâtului nu i-ar putea fi aplicată legislația privind discriminarea, distinct de faptul că ar fi sau nu sancționat de cultul din care face parte cu privire la afirmațiile făcute la postul de radio.”

„Astfel, prin petiția formulată, reclamanta s-a plâns de unele afirmații făcute de către pârâtul la un post de radio, de natură să discrimineze femeile, afirmații care nu reprezintă dogma unui cult, ci propria interpretare, inspirată de unele texte din Vechiul Testament și de un scurt comentariu patristic la aceste texte, astfel cum se susține în cuprinsul punctului de vedere al Patriarhiei Române, care nu împărtășește interpretarea pârâtului.”, se mai precizează în decizia Curții de Apel Cluj.

Întrebat de jurnaliștii Impact despre această decizie și care sunt pașii pe care CNCD îi va face, președintele instituției Asztalos Csaba a declarat că:

„Suntem încă în perioada prevăzută prin lege în care putem face recurs la decizia Curții de Apel Cluj, fiindcă nu avem de-a face cu o decizie irevocabilă. Așteptăm un referat din partea colegilor noștri de la Departamentul Juridic și apoi vom lua o decizie.

Fie că vom face recurs, fie că acest dosar va intra pe agenda consiliului, pentru a fi analizat, cazul va fi tratat ca oricare altul. Nu vom face niciun fel de diferențe, iar dacă va exista un asemenea dosar, el va fi doar unul dintre multe altele!”, a adăugat Asztalos Csaba.

Rămâne de urmărit dacă CNCD va face recurs sau nu la decizia dată de magistrații de pe lângă Curtea de Apel Cluj în cazul ÎPS Teodosie.