Ion Țiriac, fascinant de o țară: „Dacă vezi ce au făcut în sport, ți se face capul atâta!”

Ion Țiriac, fascinant de o țară: „Dacă vezi ce au făcut în sport, ți se face capul atâta!”
Ion Țiriac, fascinant de o țară

Ion Țiriac e fascinat de o țară. Magnatul este impresionat de ce se întâmplă acolo în plan sportiv. „Națiunea a spus «Sportul e prima mea prioritate».”

Ion Țiriac este fascinat de o țară. Apreciază că acolo se pune valoare pe sport

Bun prieten cu Nasser Al-Khelaifi, milionarul care o finanțează pe PSG, afaceristul român e impresionat de investițiile realizate în ultimul timp în Qatar. Campionatul Mondial din 2022 va fi organizat acolo. În 2019, aceștia au câștigat în premieră Cupa Asiei.

„O națiune precum Qatar și emirul au spus: «Sportul e prima mea prioritate». În 15 ani, de la zero, a ajuns Qatar să câștige Cupa Asiei. Dacă vezi ce au făcut în sport, rămâi cu capul atâta!”, declara Ion Țiriac, într-un interviu acordat GSP toamna trecută.

Nasser Al-Khelaifi (47 de ani) e patronul lui PSG din 2011, dar are și multe alte afaceri colosale în Quatar. În anul 2016, publicația L’Equipe l-a numit „cel mai puternic om din fotbalul francez”. Acum, el face parte din comitetul executiv al UEFA.

Nu respectă drepturile omului

Din 2 decembrie 2010, când FIFA a trucat alegerile pentru a oferi Qatarului organizarea CM 2022, sub baghet lui Michel Platini și a șefului de stat de la acea vreme, Nicolas Sarkozy, au fost proteste masive în toată lumea. Acestea continuă și astăzi. Oamenii acuză statul de nerespectarea drepturilor omului.

Până acum, 6.751 de muncitori străini și-au pierdut viața pe șantierele deschise în Qatar pentru construirea stadioanelor și a infrastructurii în perspectiva Mondialului. 2.711 indieni, 1.641 de nepalezi, 1.018 veniți din Bangladesh, 824 de pakistanezi și 557 din Sri Lanka au murit.

Două milioane de imigranți muncesc în condiții groaznice pentru cele șapte arene noi și alte patru renovate, plus șosele, aeroporturi, hoteluri la Doha și împrejurimile capitalei.