26 apr. 2024 | 11:56

Ion Iliescu, audiat la domiciliu în dosarul Mineriada. Gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte

Politică
Ion Iliescu, audiat la domiciliu în dosarul Mineriada. Gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte
Sunt 13 persoane acuzate de „crime împotriva umanității”

Astăzi este o zi importantă în economia audierilor în dosarul Mineriadei din 1990, și anume că Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu, motivația fiind vârsta și starea de sănătate.

Astăzi, Ion Iliescu, audiat la domiciliu în dosarul Mineriada

După ce pe 16 aprilie era semnată solicitarea Parchetului General privind redeschiderea dosarsului, Procurorul General anunța și audierile celor cercetați în dosar, și anume Petre Roman, Gelui Voican Voiculescu și, implicit, a fostului președinte Ion Iliescu.

Dacă în cazul primilor doi se știu deja acuzațiile, publicate într-un comunicat de către Parchetul Genral al României, în cazul lui Ion Iliescu nu s-au enunțat niciun fel de acuzații, ci daor stabilirea unei audieri, în cursul acestei zile.

La ora la care scriem procurorii sunt deja la locuința fostului președinte, în vederea începerii audierii acestuia în dosarul Mineriadei din 1990, evenimente la care a fost direct implicat, Iliescu fiind, de fapt, cel care cerea ajutorul minerilor conduși de Miron Cosma, pentru a înăbuși protestele studențești din Piața Universității din 13-15 iunie.

Sunt 13 persoane acuzate de „crime împotriva umanității”

Conform noului rechizitoriu din dosar, procurorii vorbesc despre crime împotriva umanității, iar puși sub acuzare, la acest moment, sunt deja 13 persoane în acest dosar, aceștia fiind Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu.

Cu toate astea, în comunicatul de ieri nu apar la niciun punct numele lui Ion Iliescu, deși în rechizitoriul inițial inclusiv acesta era acuzat de aceleași fapte.

Gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte

Așa cum spuneam, în această dimineață echipa de procurori care au stabilit procedura de audiere, au ajuns la locuința fostului lider FSN, iar jurnaliștii aflați în fața imobilului au putut vedea și gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte. Conform acestora, procurorii au ales să intre în locuință printr-o intrare laterală, și nu peintrarea principală.

Ion Iliescu, audiat la domiciliu in dosarul Mineriada. Gestul facut de procurori odata ajunsi la locuinta fostului presedinte

Rămâne de văzut care vor fi concluziile acestei audieri și, în cele din urmă, dacă procurorii vor decide să continue sau nu urmărirea penală pe numele fostului președinte în dosarul Mineriadei din iunie 1990, având în vedere vârsta acestuia, de 94 de ani, precum și problemele de sănătate pe care acesta le are în acest moment.

Ce anunță procurorii în comunicatul de ieri

În baza noilor dovezi aduse în rechizitoriu, pe 15 aprilie procurorii au emis un comunicat prin care sunt aduse la cunoștință numele persoanelor ce vor fi urmărite penal în dosarul Mineriadei, și așa cum precizam, principalii acuzați sunt Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu:

„Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale, față de:

– Roman Petre, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

-Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor, viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

– Măgureanu Virgil, la data faptelor, director al Serviciului Român de Informații,

– Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu”, se arată în comunicatul emis ieri.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Capital.ro
Românii au de așteptat mai bine de 40 de zile până vor primi pensia următoare! Când intră banii în luna iunie
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro