Iohannis și UE reacționează: ce a provocat ”ambasada la Ierusalim” a lui Dăncilă

de: Puiu Alexandru
25 03. 2019

Dăncilă a dat-o din nou de gard, cu o afirmație care sfidează Uniunea Europeană și ignoră atribuțiile președintelui țării. Nu a durat mult până la apariția reacțiilor.

Pe parcursul zilei de ieri, premierul României a făcut câteva declarații despre politica externă a țării noastre. În mod aproape previzibil, unele dintre ele au inclus greșeli grave și au supărăt foarte multe persoane și instituții. Problema cea mai mare ține de faptul că a subminat autoritatea președintelui țării în fața oficialilor de la Bruxelles.

„Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat duminică, în SUA, Viorica Dăncilă, susținând că Guvernul României a „inițiat un proces de evaluare a oportunității” mutării ambasadei la Ierusalim, după ce SUA au făcut același lucru. Aceasta este declarația care ne-a făcut mai mult rău decât bine.

Imediat după, au apărut reacțiile. „În ceea ce privește Uniunea Europeană, poziția asupra Ierusalimului rămâne neschimbată”, a spus, pentru HotNews.ro, un oficial UE, sub protecția anonimatului.

Iohannis s-a arătat nevoit să dea un comunicat de presă pe marginea subiectului prin care să o mustreze pe Dăncilă, în cazul absurd în care este sensibilizată de așa ceva. „Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, susține șeful statului, într-un comunicat de presă.

Iohannis a atras atenția asupra faptului că deciziile legate de politică externă țin de Instituția Președinției, nu de Guvern sau premier. „Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern”, mai precizează sursa citată.

În concluzie, șeful statului a atras atenția asupra faptului că Dăncilă ”demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român”.