Iohannis și-a dat seama că ne pleacă tinerii din țară: Care este motivul

de: Puiu Alexandru
09 01. 2019

Iohannis a transmis un mesaj oficial, marți, 8 ianuarie 2019, la Gala Studenților Români din Străinătate. În acel context, prin consilierul de stat, a făcut câteva declarații foarte interesante la adresa tinerilor plecați din țară.

Dacă nu era evident deja pentru cei rămași în țară, România are de pierdut de fiecare dată când un tânăr nu găsește acasă oportunitățile profesionale și personale pe care le căută. Partea îmbucurătoare a ecuației este că această constatare a fost făcută de președintele țării și, cu un pic de noroc, poate se va schimba ceva pe parcursul vieții noastre.

Ieri a fost a zecea ediție a Galei Studenților Români din Străinătate. Din partea administrației prezidențiale, a fost prezentă la eveniment Ligia Deca, consilierul de stat în cadrul Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale. Prin intermediul ei, președintele a felicitat inițiativa studenților noștri care activează în occident. Au fost lăudați și reprezentanții sectoruliu privat de la noi pentru ideea de a premia o parte dintre studenții care s-au evidențiat prin activitatea lor academică de peste hotare.

„Aceşti tineri sunt ambasadori ai culturii şi ai educaţiei româneşti şi reprezintă un important vector în construirea imaginii ţării noastre”, spune preşedintele Iohannis în mesaj.

Într-o manieră interesantă, președintele a simțit nevoia să ne amintească de beneficiile studiului în afară printr-o paralelă cu generația pașoptistă, care s-a folosit de experiența studiilor în Europa de Vest pentru a pune bazele României moderne. Ideea unor instituții democratice și moderne în Țările Române a venit acum aproape două sute de ani din occident.

„Progresul tehnologic şi cultural al ţării noastre a fost mereu facilitat de libera circulaţie a ideilor, de cooperarea cu alte popoare din Europa şi din lume. Din păcate, în ultimii ani această mobilitate a fost de cele mai multe ori unidirecţională. România are de pierdut de fiecare dată când un tânăr nu găseşte acasă oportunităţile profesionale şi personale pe care le caută. Nu înseamnă însă că trebuie să descurajăm mobilitatea academică, pentru că aceasta reprezintă o sursă importantă de parteneriate şi contribuie la realizarea de proiecte economice sau de cercetare comune cu specialişti din alte state. În contextul globalizării, tinerii români care studiază în afara graniţelor pot deveni un catalizator pentru dezvoltarea economică şi socială a României”, arată Iohannis.

Este de apreciat faptul că președintele României nu a insistat într-un mod pueril pe întoarcerea românilor în țară, fără argumente reale. În schimb, i-a încurajat să promoveze cultura românească. „Puneţi în valoare educaţia pe care aţi primit-o aici, în România, şi arătaţi întregii lumi că românii sunt un popor deschis şi creativ!. (…) Vă doresc succes în activitatea voastră şi sper că veţi reuşi să vă transpuneţi talentul în realizări notabile de-a lungul anilor care urmează, inclusiv în ţara noastră”, le-a transmis şeful statului.