Klaus Iohannis, președintele României, a decis să numească un nou ministru al Educației. PSD a înaintat-o ca propunere pe Ecaterina Andronescu.
Iohannis a acceptat propunerea PSD și a numit-o pe Ecaterina Andronescu drept ministru al Educației. Este pentru a patra oară când Andronescu preia șefia Ministerului Educației. Pe 16 noiembrie, președintele a semnat decretul de numire.
Decizia președintele vine ca o surpriză, oarecum. În urmă cu trei zile a spus că o să dureze un pic mai mult sau s-ar putea chiar un pic mult mai mult. Totuși, acea declarație pare să fi fost pripită. Numirea lui Iohannis e făcută în ultima zi a mandatului interimar al Rovanei Plumb.
Ecaterina Andronescu ajunge într-un nou minister, deși în august, într-o scrisoare deschisă, i-a cerut retragerea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. Între timp, după ce propunere a fost anunțată, Iohannis a zis că nu-i cea mai bună idee.
Ecaterina Andronescu a mai fost la acest minister între 2000 și 2003, între 2008 și 2009, dar și în 2012.
Niciunul dintre cele trei mandate precedente nu s-a soldat cu vreun succes răsunător.
În anul 2001, Andronescu a sprijinit extinderea fenomenului fabricilor de diplome din universitățile private. A anulat obligativitatea autorizării lor pentru învățământ la distanță și fără frecvență, în condițiile existenței autorizațiilor acelorași specializări pentru forma de zi.
În al doilea mandat, Ecaterina Andronescu a desființat rețeaua școlilor profesionale (numite până atunci „de Arte și Meserii”), măsură care, conform datelor oficiale, a condus la abandonarea studiilor de către cel puțin 10% din absolvenții clasei a VIII-a.
În fine, în 2012, pentru a scăpa de acuzația de incompatibilitate formulată de Agenția Națională de Integritate, Ecaterina Andronescu a promovat ordonanța de urgență a guvernului Ponta prin care a fost eliminat art. 215 din Legea Educației Naționale. Acesta prevedea incompatibilitatea funcțiilor de rector și parlamentar sau rector și lider de partid. Rămâne de văzut ce va face în al patrulea mandat.