Iohannis vorbește, în sfârșit, despre acțiunile PSD anti-justiție

Iohannis vorbește, în sfârșit, despre acțiunile PSD anti-justiție

Președintele Klaus Iohannis a vorbit pe 18 octombrie despre două subiecte spinoase. Primul: legile justiției, al doilea: Adina Florea, șefă la DNA. Nu e de acord cu niciunul dintre subiecte.

Iohannis a spus că ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei, adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, e îngrijorătoare. Președintele a mai zis că ministrul Tudorel Toader a venit cu actul normativ fără o evaluare transparentă.

„Această OUG e foarte îngrijorătoare. Avem multe lucruri de discutat. Bunăoară pensionarea magistraţilor e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o reevaluare. Nu au făcut-o, apoi ministrul Justiţiei să vină fără o evalurea transparentă, săs chimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur şi simplu le-a amânat. S-au introdus pentru noapte noi condiţii pentru procurori. Se ignoră avizele”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că nu se legiferează corect şi că liderii coaliţiei PSD-ALDE nu vor să se consulte cu partenerii străini, ceea ce nu este o cale bună care să rezolve problemele în justiţie din ţara noastră.

Al doilea subiect a fost cu Adina Florea, cea propusă pentru șefia DNA. Poziția lui Iohannis a fost destul de fermă.

„România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, nu voi accepta niciodată așa ceva. Pentru asta DNA are nevoie de o persoană independentă, o persoană hotărâtă care să își asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă”, a explicat acesta.

„Apar probleme grave în felul cum se aplică procedurile: avem aviz negativ de la CSM, care trebuie să ne dea de gândit. Am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare după care o să vorbim acasă mai multe”, a mai spus președintele.

În aceste zile, Iohannis e la Bruxelles, unde se desfășoară reuniunea Consiliului European.