Iohannis îl apără pe procurorul general: Cum l-a amenințat pe Tudorel Toader

Iohannis îl apără pe procurorul general: Cum l-a amenințat pe Tudorel Toader

La mai puțin de 24 de ore după ce Tudorel Toader a detaliat planul său de a-l revoca din funcție pe procurorul general, Iohannis a încercat să-i ia apărarea lui Augustin Lazăr. Din păcate, are toate șansele să fie nevoit să-l demită.

Confirmarea ordinului de demitere a lui Codruța Kovesi de către președintele României continuă să aibă repercusiuni asupra justiției din țara noastră. La momentul respectiv, Iohannis a făcut gestul condamnabil din cauza unei decizii a Curții Constituționale a României. Judecătorii CCR au stabilit cu majoritatea de voturi că președintele nu are expertiza necesară pentru a aprecia performanța unui procuror. Ca urmare, nu poate contesta recomandarea Ministrului Justiției. Cel mai probabil, asta se va întâmpla și în cazul procurorului general.

Până atunci însă, Iohannis îi ia apărarea lui Augustin Lazăr și îi cere demisia lui Tudorel Toader printr-un set de declarații a căror utilitate nu este foarte clară. Probabilitatea ca Ministrul Justiției să părăsească funcția pe care o deține este zero. Până și Dragnea, din poziția de președinte al Camerei Deputaților, are mai mari șanse să-l demită, dar asta este o altă poveste.

„Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Dacă mai era vreun dubiu vizavi de scopul acțiunilor PSD din justiție, șeful statului a insistat pe faptul că Toader încearcă ”certificarea” ideii că procurorii sunt dușmanii societății.

„Fac un apel la magistrați să nu își piardă încrederea în capacitatea societății românești de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept. Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligația de a proteja ordinea de drept, libertățile și drepturile cetățenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent și eficient”, se mai arată în același comunicat emis de purtătorul de cuvânt al președenției.