Iohannis, despre Revoluție: ”Mi-e rușine… călăii se plimbă încă liberi”

Iohannis, despre Revoluție: ”Mi-e rușine… călăii se plimbă încă liberi”

Iohannis a fost prezent la Timișoara pe parcursul zilei de luni și a făcut mai multe declarații referitoare la responsabilii Revoluției de la 1989.

În urmă cu exact trei decenii, la Timișoara, izbucnea Revoluția de la 1989. Evenimentul a intrat în mentalul colectiv atât pentru introducerea democrației în România, cât și pentru faptul că foarte mulți oameni și-au pierdut viața nevinovați în diferite coluție ale țării. Cu ocazia comemorării evenimentului, președintele țării a verbalizat mai multe atacuri la adresa celor responsabili care continuă să fie încă liberi. A insistat până și pe faptul că-i este rușine.

„Mă simt onorat și emoționat să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea Revoluției anticomuniste care a schimbat definitiv cursul istoriei României. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, comunismul a fost învins pentru prima dată. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertății. Vă invit să păstrăm un moment de reculegere în memoria eroilor și martirilor noștri care au avut curajul să lupte cu piepturile goale împotriva tiraniei. Vă mulțumesc!”, a început Iohannis discursul susținut la Opera Națională din Timișoara.

În același context, președintele și-a manifestat frustrarea pe marginea faptului că nu există încă responsabili pentru crimele de la Revoluție. ”Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor. Responsabili pentru crime. Responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor. Responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă.”, astfel a început Klaus Iohannis atacul la adresa responsabililor care sunt liberi pe străzi, după trei decenii de la revoluție.

”Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri. Dar, în același timp, un adânc sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat!”, este de părere președintele țării.

Carmen-Iohannis-Prima-Doamna-18

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI