Ioan Niculae a fost eliberat din închisoare. Decizia radicală luată de omul de afaceri

Ioan Niculae a fost eliberat din închisoare. Decizia radicală luată de omul de afaceri
Omul de afaceri eliberat din închisoare

Unul din cei mai controversați oameni de afaceri din România, Ioan Niculae gustă din libertate! Fostul patron al Astrei, în vârstă de 67 de ani a fost eliberat din închisoare, astăzi, 22 mai 2022. Anunțul eliberării acestuia a fost făcut de fostul președinte al clubului giurgiuvean, Dani Coman și confirmată de Marian Costea.

Ioan Niculae și acuzațiile de corupție

Fostul patron al celor de la Astra Giurgiu, Ioan Niculae a avut parte de zile grele. Curtea de Apel București îl condamna pe omul de afaceri Ioan Niculae, la doi ani și șase luni de închisoare. Afaceristul era încarcerat pentru implicarea sa în finanțarea ilegală a unei campanii prezidențiale din 2009.

Curtea de Apel a constatat că Niculae a plătit 150.000 de euro unui membru al Partidului Social Democrat. aflat în opoziție în 2009. Banii erau plătiți în schimbul unei influențe percepute în guvern dacă partidul ar fi fost ales.

Niculae, catalogat de Forbes drept cel mai bogat om din România, a fost obligat să restituie suma. Astra Giurgiu, care juca  în Liga I din România intra în insolvență. Ulerior, clubul a negat informațiile potrivit cărora o firmă de insolvență a făcut o cerere prin care a solicitat plăți legate de jucătorii clubului.

„Este adevărat că a fost făcută o cerere de către o firmă de insolvență. Însă clubul și-a prezentat apărarea și suntem încrezători că instanța va aprecia situația în favoarea Astra.

Această ‘publicitate forțată’, are un singur scop. Să pună presiune asupra instanței și să ne afecteze imaginea publică. Noi considerăm că acest lucru este total nejustificat, era poziția clubului  într-un comunicat al clubului.

Cererea a fost făcută de o companie portugheză, OnSoccer International, referitoare la Pedro Santos și Yazalde Gomes Pinto, doi jucători pe care Astra i-a împrumutat de la Sporting Braga în 2013 și 2014. În cursul anului 2014, se pare că alți doi creditori au cerut insolvența Astra, însă și-au retras cererile după ce au primit sumele restante. Dintre cele 18 cluburi din Liga I, șapte erau în insolvență atunci. Este vorba de FC Rapid București, Universitatea Cluj, FC Oțelul Galați, FC Dinamo București, CFR Cluj, FC Petrolul Ploiești și FC Brașov.

Omul de afaceri eliberat din închisoare

Anunțul eliberării acestuia a fost făcut de fostul președinte, Dani Coman. Surse apropiate omului de afaceri spun că Ioan Niculae este gata să revină în Liga 1, cu fosta sa echipă Astra. Cât despre eliberarea acestuia, Marian declară, conform prosport.ro:

„Da, este adevărat! A revenit în libertate. Tot timpul ținem legătura, vrem să menținem echipa în a treia ligă. Înscriem echipa acum pentru Liga 3, greaua moștenire ne-a privat de a râmâne în eșalonul secund.

Nu puteam să supraviețuim cu -20 de puncte, a fost foarte dificil. Din informațiile mele nu se dorește desființarea acestei echipe, ci dimpotrivă. Să revenim în prima ligă.

Ne vom muta definitiv la Giurgiu, am vrut încă din iarnă să mergem acolo definitiv. O vom lua de la capăt și vrem să promovăm din primul an”, a declarat pentru prosport.ro președintele executiv Marian Costea.

Arestat în iunie 2021, era acuzat de corupție, fiindu-i dată o pedeapsă de cinci ani. Ulterior, după depunerea unei cereri de eliberare condiționată, instanța acceptă cererea și-i acordă eliberarea.