Investiții în 2022. Cele mai sigure variante pentru banii tăi

de: Ștefan R. Apostol
19 07. 2022

Investiții în 2022! Când vine vorba de bani, și mai ales de investiții, este extrem de important să fim chibzuiți. Orice investiție neinspirată, nu înseamnă altceva, decât pierderi. Înseamnă un gol în buget. În aceste condiții, și mai ales acum, când suntem totuși într-o perioadă de criză, este bine să știm în ce să investim. În cele urmează am încercat să vedem care sunt cele mai profitabile investiții în 2022. Am încercat să aflăm care sunt cele mai sigure variante pentru banii tăi.

Care sunt cele mai profitabile investiții în 2022

Economia mondială se confruntă cu o inflație ridicată. Majoritatea instituțiilor financiare ale statelor europene au început să majoreze ratele dobânzilor.

Cu alte cuvinte, investitorii ar trebui să se pregătească pentru un parcurs accidentat în lunile următoare, astfel că este esențial ca investitorii să rămână disciplinați.

Construirea unui portofoliu care să aibă cel puțin câteva active mai puțin riscante poate fi utilă. Un astfel de portofoliu vă va ajuta să depășiți volatilitatea de pe piață.

Compromisul, desigur, este că, prin reducerea expunerii la risc, investitorii vor obține probabil randamente mai mici pe termen lung.

Acest lucru poate fi în regulă dacă obiectivul investițiilor tale este de a păstra capitalul și de a menține un flux constant de venituri din dobânzi.

Dar dacă ești în căutarea creșterii, ia în considerare strategii de investiții care să corespundă obiectivelor personale pe termen lung.

Chiar și investițiile cu risc mai ridicat, cum ar fi acțiunile, au segmente, cum ar fi acțiunile cu dividende, care reduc riscul relativ, oferind în același timp randamente atractive pe termen lung.

Ce trebuie să iei în considerare când investești

În funcție de cât de mult risc sunteți dispus să vă asumați, există câteva scenarii care ar putea avea loc:

  1. Nici un risc – Nu vei pierde niciun leu din capitalul investit
  2. Un oarecare risc – Este rezonabil să spunem că, în timp, fie vei ajunge la un echilibru, fie vei suferi o mică pierdere.

 

Există, totuși, două capcane în aceste situații. Investițiile cu risc scăzut obțin randamente mai mici decât cele pe care le puteți găsi în altă parte cu risc. Inflația poate eroda puterea de cumpărare a banilor depozitați în investiții cu risc scăzut.

Dacă optezi doar pentru investiții cu risc scăzut, este posibil să pierzți puterea de cumpărare în timp. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care piesele cu risc scăzut reprezintă investiții mai bune pe termen scurt sau o rezervă pentru fondul de urgență. În schimb, investițiile cu risc mai ridicat sunt mai potrivite pentru randamente mai mari pe termen lung.

Investiții în 2022 și care sunt cele mai sigure variante pentru banii tăi

Dacă ar fi să ne luăm după randamentele de piață, primele ar fi Titlurile de stat. Un alt segment în care se poate investi ar mai fi depozitele bancare, dar atenție!, nu trebuie depășită rata inflației. Inflația are un efect major asupra depozitelor bancare.

„Este nerealist să ne așteptăm ca dobânzile bancare sau la titlurile de stat să acopere un puseu inflaționist precum cel recent. Nu am certitudinea că randamentele fondurilor de acțiuni de pe piață locală vor bate inflația în 2022, deși așa cred.

Însă am certitudinea că aceste randamente au bătut inflația în ultimii 10-15 ani, inclusiv acest episod, și sunt convins că așa va fi și de acum înainte”, a declarat Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, divizia de fonduri de investiții a Raiffeisen Bank România.

Dacă ne referim la anumite fonduri de investiții locale, cu bani românești, aici avem o creștere de cel puțin 60%. Creșterea a venit și pe fondul creșterilor tranzacțiilor la BVB, cu aproximativ 33%.

„În general, protecția față de inflație se realizează prin achiziția de active reale, generatoare de venit. În acest context, cred că fondurile de acțiuni vor fi câștigătoare în atractivitate și în anul 2022, furnizând lichiditate, diversificare și expunere pe companiile care reușesc să transfere inflația către clientul final”, spune Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, divizia de fonduri de investiții a Băncii Transilvania, conform Wall-Street.ro.

Mergând mai departe, alte investiții în 2022 ar putea merge către obligațiuni, Fonduri de investiții, sau chiar investiții imobiliare. În cazul ultimului segment, este la fel de importantă fezabilitatea investiției, iar asta o poți face prin testarea pieței și a celor mai stabile zone din această piață.

Investiții în 2022 în zona companiilor IT

Segmentul cu cea mai mare rată de dezvoltare, deși nu trebuie luat ca sigur, este segmentul companiilor IT. Deși o piață în creștere, volatilitatea companiilor vine chiar din evoluția acestora. Mai pe scurt, unele companii apar peste noapte, cu cote mari pe bursele locale și internaționale, dar, ulterior, pot să dispară la fel cum au apărut.

Deci investițiile aici sunt cu un grad de risc. Cu toate astea, specialiștii spun că „Reziliența acestor companii este ridicată, iar potențialul de repartizare de dividende este de asemenea mare. Într-un cuvânt, putem spune că acțiunile par a fi refugiul perfect în perioada de inflație”.

Concluzie

Indiferent în ce veți face investiții în 2022, este foarte important să țineți cont de piață. Trebuie să vedeți ce randamente, volatilități și, cel mai important, ce stabilitate au viitoarele investiții. Acum că aveți aceste date, baftă la investit!