Investiție de 100 de milioane de euro în România. Ce se întâmplă chiar în 2022

de: Cezar Andrei
15 02. 2022

Guvernul României a anunțat că a aprobat Hotărârea privind înființarea Comitetului Interministerial pentru demararea programului „România Atractivă” pentru a stabili obiectivele celor 12 rute turistice sau culturale incluse în PNRR. În cadrul acestui program se vor face investiții de peste 100 de miliaone de euro.

Investiții de 100 de milioane de euro în programul „România Atractivă”

Autoritățile promit că în urma implamentării programului „România Atractivă”, turismul românesc va avea mult de câștigat. Banii vor fi investiți în sute de obiective și situri turistice ce vor face parte din 12 rute culturale.

Investiția nr. 1 din cadrul Componentei 11 Turism și Cultură asigură fondurile necesare pentru restaurarea a 225 de obiective și promovarea a 300 de situri turistice care vor fi incluse în 12 rute culturale. Vorbim despre investiții în turism și în patrimoniul cultural național de peste 100 milioane euro, atât pentru restaurarea obiectivelor, cât și pentru a le face cunoscute și accesibile turiștilor, ceea ce sperăm să aducă un plus de valoare turismului românesc”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Comitetul Interministerial care se va ocupa de implementarea acestui program este format din reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Culturii și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, din Comitetul Interministerial vor face parte și reprezentanți fără drept de vot ai altor institute și asociații, printre care se numără Institutului Național al Patrimoniului, Asociația Orașelor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Ordinului Arhitecților din România, Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Turism, etc.

Comitetul Interministerial, înființat prin Hotărârea de Guvern aprobată astăzi, va avea responsabilitatea de a elabora metodologia în vederea selecției obiectivelor care vor beneficia de cele două tipuri de finanțare. Totodată, el va face propunerile atât privind lista indicativă, cât și lista obiectivelor evaluate pentru finanțarea restaurării”, a mai spus ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Ce obiective includ cele 12 rute din programul „România Atractivă”

  • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
  •  Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
  •  Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
  •  Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
  •  Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
  •  Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
  •  Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
  •  Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
  •  Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
  •  Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
  •  Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
  •  Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Citește și: „România primește încă 1,9 miliarde de euro din PNRR. Ce va face Guvernul cu banii”