Spitalul pentru copii „Grigore Alexandrescu” dispune de un sistem digital care permite monitorizarea şi raportarea, în timp real, a numărului de paturi libere. Astfel nu va mai fi nevoie de telefoane pentru a afla ce paturi disponibile sunt. Totul se va face cu ajutorul unei tablete.
Sistemul a fost creat de Alexandru Herdea, medic rezident al spitalului. Acesta şi-a propus să ușureze procesul de raportare, pentru a oferi rapiditate cazurilor urgente.
Gestionarea paturilor este realizată prin aplicaţia MediWeb, care a făcut posibilă şi gestionarea informatică a pacienţilor din Ambulatoriul de Ortopedie şi Chirurgie al spitalului.
„Grigore Alexandrescu” este singurul spital care are un sistem propriu de gestionare a paturilor şi care trebuie să ţină seama de peste 20 de secţii şi compartimente în care sunt consultaţi anual peste 60.000 de copii şi internaţi peste 20.000 de pacienţi. Cu ajutorul acestui program, se va ști în timp real care este repartiţia pacienţilor pe paturi, pe secţii, compartimente, conform ZF.
Valentina Enache, asistenta şefă, a menţionat că a fost efectuat deja un instructaj al cadrelor medicale pentru implementarea acestui sistem. Ea a precizat că sistemul are o interfaţă prietenoasă şi este uşor de folosit.
Asistentele bifează pe tabletă un pat în minus sau plus, fără să mai fie nevoite să se ducă să întrebe. Este foarte important şi pentru transferurile care se fac la noi. Se poate vedea foarte simplu. Unde sunt multe urgenţe, este foarte greu să gestionezi prin telefon, să stai de vorbă. Cred că este foarte bun sistemul, a declarat Fodor Ioan, medic primar chirurgie ortopedie pediatrică.
Chiar dacă sistemul a fost creat gratuit de medicul rezident, reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun că aplicaţia nu putea fi realizată fără costuri. Pentru a monitoriza numărul paturilor libere, în fiecare secţie a spitalului trebuie să existe o tabletă.
Acest sistem nu va funcționa, dacă în spital nu există wifi, dacă nu ai calculatoare sau tablete, pe care le obţinem de la sponsori, dacă nu ai un personal care să se ocupe de funcţionarea permanentă şi care să intervină când nu lucrează ceva. Toate lucrurile astea înseamnă o investiţie anterioară şi astea se fac pas cu pas. Fără să existe aceste lucruri nu se poate, a spus Olteanu Bogdan, medic primar radiolog.
Anual, la Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” sunt consultaţi peste 60.000 de copii şi internaţi peste 20.000.