Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit în fiecare an pe 7 ianuarie, chiar după ziua de Bobotează. Evenimentul are, în principiu, conotații religioase, însă românii respectă în această perioadă și unele tradiții, mai ales de cred în superstiții. Restricții alimentare de Sfântul Ioan Botezătorul.
Este una dintre cele mai importante sărbători creștine din timpul anului. Sfântul Ioan Botezătorul este, de asemenea, al doilea cel mai mare sfânt prăznuit în prima parte a lui 2024 (în cazul de față), după Sfântul Vasile. El a predicat înaintea lui Iisus Hristos și a pregătit lumea pentru venirea Lui.
Sărbătoarea prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, mai este cunoscută de către români și sub alte denumiri, dintre care amintim doar următoarele două: Soborul Sântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.
Ziua de Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă încheierea sărbătorilor de iarnă deschise odată cu Sfântul Nicolae, potrivit tradiției populare. Se spune că, după sărbătoarea de pe 7 ianuarie, se botează gerul. Cu alte cuvinte, frigul începe să dispară, temperaturile crescând treptat.
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este încărcată de numeroase tradiții și obiceiuri, unele cu conotație religioasă, altele asociate cu superstiții în care de multe ori românii cred. Se spune, de exemplu, că în dimineața de sărbătoare, fiecare trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit pe parcursul întregului an de afecțiuni de sănătate.
Ziua de Sfântul Ioan Botezătorul este una a bucuriei. Se spune că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot anul. Persoanele care țin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoși, fără malformații, Sfântul Ioan Botezătorul fiind considerat protectorul pruncilor.
Există și unele restricții pe care românii le respectă în această zi. Cea mai importantă dintre ele are legătură cu zona alimentară. Este interzis să pui pe masă vin roșu, de Sfântul Ioan Botezătorul, fiindcă acest produs amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan.
Dacă vrei neapărat să consumi vin sau să pui vin la masă, este recomandat să optezi pentru cel alb. Totuși, este important ca, înainte de a bea din el, să te asiguri că l-ai sfințit la biserică.
În altă ordine de idei, tradiția spune că persoanele care respectă această sfântă de zi de sărbătoare a lui Ioan Botezătorul vor fi ajutați de Dumnezeu mai mult ca niciodată. Tot ei sunt cei care vor avea parte de copii sănătoși, fără niciun fel de probleme de sănătate.