Atenție mare dacă închiriați locuințele voastre. Cei care nu respectă legislația în vigoare privind chiriașii, riscă amenzi usturătoare. Ce trebuie să primești de la stat ca să poți câștiga bani în acest fel, fără să fi tras la răspundere.
O mulțime de români închiriază locuințele lor, dar prea puțini sunt cei care o fac legal. Aceștia aleg să lase chiriașii în casa lor fără să semneze vreun contract, însemnând că nu plătesc nimic la stat, ceea ce poate atrage amenzi usturătoare.
Românii care își închiriază locuințele riscă să fie amendați cu până la 50.000 de lei. Închirierea ilegală a apartamentelor pe post de hoteluri este frecventă în centrul Bucureștiului. Deși unele proprietăți sunt aprobate de Ministerul Turismului, multe sunt închiriate ilegal pentru a se sustrage de la plata taxelor.
Străzile din centrul vechi, cum ar fi Smârdan 16, Calea Victoriei și Piața Romană, sunt pline de apartamente închiriate ca hoteluri, însă acestea nu respectă reglementările legale. Proprietarii acestor apartamente au introdus un sistem independent de înregistrare a cheilor, oferă prețuri mici și încearcă să bată concurența care îți desfășoară activitatea în mod legal.
Ministerul Turismului a decis să ia măsuri în acest sens, pentru a-i determina pe afaceriștii amatori să lucreze legal. Astfel, autoritățile propun modificări legislative care să impună clasificarea camerelor, pensiunilor și hotelurilor înainte de a fi anunțate pe platformele online.
Începând din luna mai, clasificarea va fi obligatorie atunci când se face publicitate pentru cazare pe internet. În plus, amenda pentru încălcarea acestei reguli va fi majorată la maximum 50 000 de lei pentru cei care nu se supun noilor reguli.
„Vorbim despre camere, pensiuni sau hoteluri acestea trebuie clasificate în primul rând, după care pot fi promovate pe toate site-urile de promovare în domeniul turismului. Bineînțeles că vom avea amenzi corespunzătoare amenzile vor fi destul de mari, până în 50 de mii de lei”, a spus Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului, pentru Observator.
Majoritatea celor care vin din provincie aleg să se mute în zone mai populate, pentru un trai mai bun și ajung să locuiască cu chirie. Prețurile sunt destul de piperate, mai ales în orașele mari, motiv pentru care românii aleg să se întrebe ce este mai rentabil: chiria sau ratele?
Chiriile apartamentelor din capitală sunt cu aproape 20% mai mari decât anul trecut. Potrivit datelor furnizate de platformele imobiliare, chiria medie pentru un apartament cu trei camere a ajuns la aproximativ 800 de euro pe lună, o creștere masivă fiind observată și în alte zone ale țării, precum Cluj sau Sibiu.
Din cauza dobânzilor bancare ridicate și a datoriilor pe termen lung, tot mai mulți români optează pentru închiriere. Pentru că se tem că nu vor mai avea posibilitatea de a-și achita datoriile, se tem să aibă legături cu băncile.
În capitală, chiriile au crescut cu procente cuprinse între 11 și 24%. Chiria medie pentru un apartament cu trei camere în capitală este de 798 de euro, în timp ce chiria medie pentru un apartament cu două camere este de 563 de euro, cu 17% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Chiriile sunt în creștere și în alte orașe mari. În Cluj-Napoca și Timișoara, chiriile pentru apartamentele cu două camere au crescut cu 10% față de anul trecut, în Iași și Sibiu cu 13-14%, iar în Brașov cu 19%.
Pentru un credit ipotecar de 70.000 de euro, rata dobânzii în cadrul programului Noua Casă cu un avans de 5% este de aproximativ 2.400 de lei, în timp ce pentru un credit ipotecar cu dobândă fixă și un avans de 15%, rata lunară ajunge la 2.000 de lei.