Interlop, decorat de președintele țării cu Ordinul „Gloria Muncii”. Cum își scuză autoritățile din Moldova gestul frapant

Interlop, decorat de președintele țării cu Ordinul „Gloria Muncii”. Cum își scuză autoritățile din Moldova gestul frapant
Interlop decorat de președintele Pepublicii Moldova

Ce explicații dă președinția din Republica Moldova după ce președintele Igor Dodon a decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii” un fost interlop. Președintele nu cunoaște persoanele recomandate.

Cum își scuză autoritățile gestul

Controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, alias Kitaeț cunoscut în anii 90 ca lider al unei grupări criminale a fost decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii” de către președintele Igor Dodon. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon nu îl cunoaște pe Aizin.

„Distincțiile de stat se oferă conform selecțiilor și propunerilor făcute de diverse comisii. Președintele nu cunoaște toate persoanele recomandate. Nu cunoaște nici această persoană, pentru a se expune în privința sa. Președintele se va informa în privința acestui caz separat”, a declarat Carmena Sterpu pentru Deschide.md.

Interlop în anii 90

Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, zis Mao, au fost în anii 90 în evidența poliției ca fiind liderii unei grupări criminale organizate, cunoscută ca ”gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, zis Zelionîi, un conducător al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999. Văduva lui Rotari, Larisa Nefiodkina a declarat într-un interviu în presă că Mihail Aizin era chemat la toate petrecerile de sărbători sau evenimentele de familie.

Când fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, în 2004 Mihail Aizin, în vârstă de 39 de ani la acea vreme, a fost arestat. După eliberare, el a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, ”Gloria Muncii”
Cum își scuză autoritățile din Moldova gestul frapant.

Afacerile controlate de Aizin

În acest moment Aizin este fondator sau co-fondator al mai multor firme pe teritoriul Moldovei, lanțul de magazine Fidesco fiind una dintre ele. Mihail Aizin ar mai avea și alte afaceri, precum piața de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău.

Regretatul om de afaceri Leonid Volneanschi, fondatorul complexului Elat, îl acuza public pe Mihail Aizin că a organizat un atac raider în 2011, deposedând-ul, de pachetul majoritar de acțiuni. La acea vreme, el se afla în Israel pentru o intervenție chirurgicală. De gestionarea centrului comercial se ocupă în prezent Simion Șpigheli, zis Sima, cunoscut ca persoană de încredere al lui Mihail Aizin.

Sursa citată menționează că, Ordinul „Gloria Muncii” se oferă pentru rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice. Igor Dodon a mai oferit distincția respectivă consilierei socialiste Elena Hrenova, ziaristului Mihai Conțiu, deputaților socialiști Oleg Savva și Vlad Bătrîncea.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI