05 iun. 2024 | 13:04

Interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie. Ce trebuie să știi înainte să mergi la vot

Politică
Interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie. Ce trebuie să știi înainte să mergi la vot
Mai sunt doar 4 zile până la primele scrutinuri de alegeri din 2024

Mai sunt 4 zile până când românii vor fi chemați să voteze la primele alegeri din acest an, din cele 4. Pe 9 iunie vor avea loc alegerile locale, cumulate cu cele europarlamentare. În acest context BEC a decis să adopte o hotărâre care aduce și interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie. În comunicatul emis de BEC se explică și ce trebuie să știi înainte să mergi la vot.

Alegeri 2024. Pe 9 iunie vor avea loc alegerile locale, cumulate cu cele europarlamentare

Așa cum avea să fie stabilit în calendarul alegerilor din 2024, duminică, 9 iunie, românii vor pune ștampila pe buletinele de vot pentru alegerile locale și europarlametare.

Pentru scrutinul la locale, vor vota pentru primarii de sector și Primarul General la nivelul Capitalei, și pentru cei din restul țării, precum și pentru consilierii locali.

În ceea ce privesc alegerile europarlamentare va exista un singur buletin de vot cu candidații fiecărui partid aflat în cursa electorală pentru funcția de europarlamentar.

În cursul acestor zile premergătoare acestor scrutinuri, Biroul Electoral Central (BEC), a emis mai multe hotărâri privind modul de organizare al acestora, inclusiv cel al modului în care se vor publica modelele afișului de conștientizare, în care se precizeză că:

„În ziua alegerilor, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare asigură expunerea la loc vizibil, în încăperea în care este organizată secţia de votare„ a afişului”, se arată în hotărâre.

BEC a adopătat interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie

În afară de asta, conform comunicatului BEC, s-a adoptat și o hotărâre conform căreia apare și interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie, adresată în mod direct celor care-și vor îndeplini dreptul la vot.

Concret, hotărârea BEC spune că toți cei cu drept de vot nu vor avea voie să fotografieze cu telefonul mobil sau orice alt echipament, buletinele de vot, odată intrați în cabina de vot.

Dreptul la vot al persoanelor transgender

Un alt aspect, regăsit în hotărârile luate de Biroul Electoral Central, este cel al modului în care se va interacționa cu persoanele transgender, demers făcut la solicitarea Asociației ACCEPT, pentru alegerile din 9 iunie 2024, astfel fiind emis și un comunicat pe această temă.

„Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în spaţiul public în legatură cu circulara nr. 1786C/BEC2024 prin care a fost comunicat birourilor electorale de circumscripţie, la solicitarea Asociaţiei ACCEPT, «Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral», realizat de aceasta, în virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) face următoarele precizări: Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului.

Un proces electoral organizat în condiţii democratice presupune respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare şi informare, dreptul de asociere, adunare şi mişcare, dreptul de a înfiinţa liber partide politice şi de a candida la funcţii publice, precum şi absenţa discriminării şi asigurării egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei aparţinând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acţiune fără intimidare şi presiune”, arată BEC, în comunicatul de presă.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot, conform AEP

Într-un comunicat emis recent de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la finalul lunii mai erau înregistrați 18.978.908 români cu drept de vot, iar conform instituției, numărul a crescut cu 12.297 de persoane de la ultima informare publică dată la finalul lunii aprilie a.c.

De cealaltă parte, AEP a anunțat și care este numărul românilor aflați în diaspora cu drept de vot. Astfel că, din datele publicate reiese că la ceastă oră sunt 959.987 de români cu domiciliul într-o altă țară.

Calendar alegeri 2024 în România

  1. Alegeri europarlamentare în România – 9 iunie 2024
  2. Alegeri locale în România – 9 iunie 2024 (comasate cu cele europarlamentare)
  3. Alegeri prezidențiale în România – turul 1 – 8 septembrie 2024, turul 2 – 22 septembrie 2024 (varianta preferată de premier)
  4. Alegeri parlamentare în România – 8 decembrie 2024
Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro