Intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale, potrivit unui sondaj INSCOP. Candidatul care se află pe primul loc

de: Ștefan R. Apostol
19 09. 2024

Klaus Iohannis este pe ultima sută de metri în funcția de Președinte al României, și încearcă orice pentru a rămâne în jocul politic. În tot acest timp, cei 6 candidați încearcă să-și stabilească strategiile și modul în care-și vor conduce campaniile. Dar, conform celor mai recente sondaje, aflăm care sunt intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale, potrivit unui sondaj INSCOP, precum și cine este candidatul care se află pe primul loc.

Alegerile prezidențiale 2024, schimbările din Europa, și extremismul

Anul 2024 este un an de schimbări politice importante, nu numai la nivel european, ci la nivel mondial.

Cu tot ceea ce se întâmplă în acest moment în Europa, prin creșterea în rândul electoratelor a partidelr de extremă, fie dreapta, fie stânga, cu schimbările ce au loc în cadrul Uniunii Europene, războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, asistăm la o schimbare totală a paradigmei socio-politice peste tot în lume.

Fie că ne place sau nu, America va da tonul, odată cu alegerile prezidențiale, avându-i ca și candidați pe Kamala Harris și Donald Trump, cu deja 2 tentative de asasinat, și o creștere în procente.

Pe de altă parte va trebui să fim atenți la ce se întâmplă în Franța, unde partidul lui Marine Le Pen cere demiterea lui Emmanuel Macron, după ce acesta a dizvolat parlamentul, și vor fi alegeri. Mai trebuie menționat că extremiștii conduși de Le Pen au mari șanse să devină majoritari.

Aceleași forțe de extremă sunt în Italia la putere, prin partidul condus de Giorgia Meloni, Prim-ministru al Italiei, la fel în Germania și Austria.

Toate aceste schiumbări de paradigmă socio-politică nu fac altceva decât să anunțe schimbarea Europei, dar și a echilibrului de forțe peste tot în lume, iar recentele atacuri de forță ale Mossad-ului în Iran și Liban, dau o nouă perspectivă a cuvântului război.

Alegerile prezidențiale din România, candidații, și ultima bătaie politică

În tot acest climat, și pe fondul unor frustrări politice ale actualului lider d ela Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, după ce i s-a refuzat candidatura la UE, precum și în NATO, românii vor merge la vot a să-și aleagă viitorul președinte.

Candidații, șase la număr, vin din medii diferite politic, social-democrat, centru dreapta, stânga și extreme. Vorbim așadar, despre Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Diana Șoșoacă, George Simion și independentul Mircea Geoană, ultimul lansându-și recent campania, dar nu fără gafe în prime-time.

Românii sunt puți în fața unei alegeri pentru următorii patru ani, iar cei din lista anterioară, aparent, au o platformă coerentă, și o ofertă electorală bine pusă la punct. Dar, în cele din urmă și parafrazându-l pe I.L.Caragiale, vorba e io cu cine votez?. Un răspuns la această întrebare celebră l-au dat cele mai recente sondaje INSCOP care arată care sunt ntențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale.

Dar, în timp ce toți cei 6 candidați își pregătesc strategiile de campanie, actualul președinte, Klaus Iohannis, încearcă prin orice mijloace să rămână în jocul politicii din România.

Așa se face că, recent, PNL a venit cu o propunere legislativă, care să modifice legea, pentru ca actualul președinte să poată candida la viitoarele Alegeri Parlamentare, la funcția de senator, ca mai apoi, cu ajutor din partea patidului să devină al doilea om din stat, preluând funcția de Președinte al Senatului.

Dar, pentru ca aest proeict să treacă, Klaus Iohannis este la mâna PSD, și cum deja sunt în tensiuni, lucrurile s-ar putea să fie negociate dur. ba mai mult, chiar forțe din interiorul PNL nu sunt de acord cu această intenție, cerând colegilor inițiatori ai proiectului să renunțe la demers.

Care sunt intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale

Așa cum analizau și analiștii Bogdan Cozma și Laurențiu Pleșca, de la GMFUS, pentru peisajul politic românesc, 2024 se pregătește să fie un scenariu „all-in”, cu toate tipurile de alegeri care au avut și vor avea loc la doar câteva luni distanță și cu învingătorul care își va asigura o poziție puternică la putere pentru următorii patru ani.

 

În acest sens, cel mai recent sondaj realizat de INSCOP vine ca un preambul la ceea ce ne-am putea aștepta la momentul zero al alegerilor prezidențiale din acest an, luând în calcul fiecare din cei 6 candidați deja cunoscuți. Fără a fi o surpriză, la care să reacționăm cu un WOW!, Mircea Geoană este în pol-posion-ul sondajului INSCOP:

„În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi.

În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, candidații care nu se limitează la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone precum Mircea Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile în care participă.

În absența lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu se clasează pe primul loc, dar cu scoruri mai strânse. Cei doi candidați ai dreptei, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar fi practic la egalitate în turul al doilea”,  spune directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, într-un comunicat de presă.

Explicatia lui Marcel Ciolacu pentru celebra fotografie in care apare alaturi de Omar Hayssam

Cine este oare candidatul care se află pe primul loc?

Așa cum precizam, nu e nevoie de mirare aici, așa cum era vehiculat încă de anul trecut, pe vremea când era doar la nivelul de zvon, Mircea Geoană este candidatul care se află pe primul loc în acest sondaj. De altfel, îi sunt recunoscute meritele de politician versatil ai ultimilor ani, notorietate câștigată și datorit funcției pe care a deținut-o până de curând, cea de Secretar General Adjunc al NATO.

Cu o campanie simplă, în stilul pur american, Mircea Geoană își lansa zilele trecute drumul spre Alegerile Prezidențiale 2024, la a doua sa încercare, dar la nici 12 ore de la lansare, avea să facă o gafă impardonabilă.

Deși își cerea scuze imediat după gafa făcută în prime-time, la PRO TV, analiștii au început să-i analizeze noile șanse, și culmea, răpsunul dat de INSCOP, care arată intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale, lucrurile s-au mai liniștit în tabăra lui Geoană.

Mircea Geoană: „Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună”

Ceea ce surprinde totuși, dar nu cu mult ce-i drept, este candidatul care se află acum pe locul 4, anume Diana Șoșoacă, care a reușit deja să-și facă simțită prezența în Parlamentul European. De altfel, avea să fie și dată afară din plen pentru ieșirile sale extrem de  patriotice, după opinia eurparlamentarului Șoșoacă.

intențiile de vot ale românilor în turul I al Alegerilor Prezidențiale

Cu mari șanse, Marcel Ciolacu, actualul premier, se va putea bate cu Mircea Geoană, și cu Nicolae Ciucă, așa cum spun și cei de la INSCOP:

„Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total eșantion, eroare 3.16%),

  • 21,4% pentru Mircea Geoană (independent),
  • 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD),
  • 14,2% pentru Elena Lasconi (USR),
  • 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania),
  • 12% pentru George Simion (AUR),
  • 7,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL),
  • 4,7% pentru Cristian Diaconescu (independent),
  • 3,7% pentru Kelemen Hunor (UDMR),
  • 1,9% pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român),
  • 0,7% pentru Ana Birchall (independent),
  • 0,4% pentru alt candidat.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3.76%),

  • 20,8% pentru Mircea Geoană (independent),
  • 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD),
  • 16% pentru Elena Lasconi (USR),
  • 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania),
  • 12,4% pentru George Simion (AUR),
  • 5,6% pentru Nicolae Ciucă (PNL),
  • 4,5% pentru Cristian Diaconescu (independent),
  • 3,6% pentru Kelemen Hunor (UDMR),
  • 2% pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român),
  • 0,9% pentru Ana Birchall (independent),
  • 1.2% pentru alt candidat.”

Intențiile de vot ale românilor în turul al II-lea al Alegerilor Prezidențiale

În cazul celui de-al doilea tur, INSCOP vine cu cinci scenarii ce pot apărea, dar implicându-i doar pe următorii candidați:

  • Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
  • Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
  • Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
  • Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
  • Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Toate cele cinci scenarii prezentate anterior pot fi consultate în întregime aici.

Concluzie

Indiferent care vor fi, în cele din urmă, intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale, precum și în cel de-al doilea, va trebui să alegem, vorba din popor, răul cel mai mic. Cine, cum și ce va face alesul următorilor 4 ani, rămâne să vedem după.