Înțelegerile de Brexit, respinse din nou: ce a decis parlamentul britanic

Înțelegerile de Brexit, respinse din nou: ce a decis parlamentul britanic

Procesul de Brexit nu s-a aflat niciodată într-o situație mai nesigură decât la această oră. Parlamentarii britanici tocmai au refuzat orice formă de înțelegere cu UE, pe marginea subiectului.

E greu de spus ce urmează în această epopee intitulată Brexit, dar un lucru este sigur. Din momentul în care Parlamentul britanic a votat preluarea responsabilității procesului din brațele guvernului, scenariul nu a devenit subit mai optimist.

Miercuri seară, în Parlament, s-au supus la vot mai multe măsuri, soluți și alternative legate de Brexit. Toate au fost respinse cu brio. În total, a fost vorba de opt voturi. Printre cele opt variante votate de parlamentari s-a numărat menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, propunere respinsă cu un raport de voturi de 272/264 și organizarea unui nou referendum, propunere respinsă cu un raport de voturi de 295/268.

Deși foarte mulți sunt dezamăgiți de performanța lui Theresa May pe marginea subiectului, iar nivelul de încredere în ea a scăzut vertiginos în ultimele luni, votul din Parlament a reconfirmat că înțelegerea obținută de ea cu Uniunea Europeană ar putea fi cea mai bună. Atitudinea guvernului pe marginea acestui subiect a fost confirmată de Steven Barclay, ministrul britanic pentru Brexit.

În contextul în care relevanța Guvernului în această situația a scăzut din ce în ce mai mult, Theresa May a anunțat că va demisiona în curând, înaintea următoarei etape a negocierilor unei înțelegeri cu UE. „Există dorința unei noi abordări, a unui nou leadership” pentru următoarea fază a negocierilor pentru Brexit care ar trebui să determine viitoarea relație a Marii Britanii cu UE, le-a spus aceasta, potrivit acestui comunicat. „Nu voi fi un obstacol”, a adăugat ea.

Merită reținut că, la această oră, aproximativ șase milioane de britanici au semnat o petiție pe site-ul Parlamentului de la Londra de rămânere în Uniunea Europeană, prin revocarea articolului 50. Pornind de la acea valoare, Donald Turk a afirmat că Parlamentul European ar trebui să fie deschis față de ipoteza unei extinderi de durată a Brexit.