Theresa May anunță că va demisiona dacă acordul Brexit e votat. Următorul premier va defini relația cu UE

Theresa May anunță că va demisiona dacă acordul Brexit e votat. Următorul premier va defini relația cu UE

Premierul britanic, Theresa May, și-a anunțat colegii deputați din Partidul Conservator că va demisiona înainte de începerea unei noi runde de negocieri cu oficialii europeni privind Brexit.

Informația a fost transmisă prin biroul său de presă. Theresa May a spus că s-ar dori o nouă abordare în relația cu Uniunea Europeană, în condițiile în care acordul său pentru Brexit a fost respins în mod repetat de Parlament.

„Se doreşte o nouă abordare, un nou leadership (…)Nu voi reprezenta un obstacol.” Theresa May, către deputații conservatori

Deputatul James Cartlidge a declarat pentru BBC, după întâlnirea cu Theresa May, că retragerea actualului premier ar putea veni imediat ce acordul său pentru Brexit va fi aprobat de Parlament.

„(…)A spus că nu va rămâne în funcţie în următoarea etapă a negocierilor de Brexit, cu alte cuvinte odată ce va fi aprobat acordul de retragere, va face loc altcuiva.” James Cartlidge

Înainte ca biroul de presă al premierului să anunțe iminenta retragere a Theresei May, tabloidul britanic The Sun scris că May și aleșii conservatori trebuie să anunțe în curând o dată la care se va produce retragerea actualei șefe a guvernului.

Theresa May, un nou vot în Camera Comunelor

Vineri, 29 martie 2019, Theresa May va propune din nou Parlamentului să voteze proiectul Brexit negociat în mandatul său în ultimii doi ani.

Șefa guvernului britanic le-a vorbit colegilor deputați din Partidul Conservator despre o tranziţie „cât mai elegantă”, odată cu aprobarea acordului Brexit.

„Sunt pregătită să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam în scopul asigurării unui Brexit uşor şi ordonat”, ar fi precizat Theresa May, conform deputaților conservatori.

În situația în care Camera Comunelor nu va aproba acordul Brexit, Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană în data de 12 aprilie.

Dacă acordul va fi acceptat, Regatul Unit ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 22 mai 2019, cu o zi înainte de începutul alegerilor pentru noul Parlament European (23-26 mai 2019).