Instalatia GPL afecteaza motorul? 5 mituri despre trecerea mașinii pe gaz

de: Ionuț Vieru
13 03. 2021

Mulți proprietari de autoturisme își doresc ca mașinilor lor să fie cât mai economice și să consume cât mai puțin combustibil. O soluție foarte bună este o instalație GPL. Cu toate că te vei deplasa pe distanțe mai lungi cu mai puțini bani, unii posesori sunt îngrijorați de faptul că instalația le-ar putea afecta motorul. Dar există oare vreun risc?

Ce efect are instalația GPL asupra motorului?

O cifră octanică cât mai ridicată previne combustia prematură între combustibil și aer. Desigur, asta în cazul în care motorul este cu combustie internă. În cazul în care se folosește  combustibil cu cifră octanică scăzută, în timp, poate apărea uzura la nivelul motorului. Atunci când vorbim despre GPL, acest lucru nu este posibil datorită cifrei octanice ridicate, care este peste 100. În realitate, valoarea octanică în cazul gazului este mult peste cea a unei benzine de calitate superioară, premium.

GPL nu deteriorează componentele interne ale motorului. Ei bine, din păcate, acest lucru nu se aplică atunci când vorbim despre combustibilii ce conțin etanol. Sistemul de alimentare are numite părți și componente ce sunt din plastic sau cauciuc. Etanolul poate deteriora aceste componente, având un efect negativ asupra motorului.

Motoarele ce rulează pe GPL

Este bine de știut faptul că motoarele ce rulează pe GPL sunt mai ușor de întreținut. Cheltuiala anuală a unui motor pe GPL este mult mai scăzută față de cea a unui motor pe benzină sau diesel. În special atunci când vine vorba despre combustibil. GPL-ul este un combustibil mult mai curat față de benzina sau diesel-ul. Starea motorului și longevitatea lui nu vor fi afectate dacă instalați GPL. Chiar mai mult, durata de viață a motorului poate fi prelungită.

Dacă vom compara nivelul de carbon emis în timpul procesului de combustie internă, vom observa că mașinile cu GPL emit mai puțin carbon față de cele pe benzină și diesel. Motorul poate fi afectat de cantitatea reziduurilor interne acumulate în timp. Din fericire, atunci când vorbim de GPL, această cantitate este mult mai redusă. Procesul de uzare a componentelor interne va fi încetinit substanțial. Durata de viață a motorului poate fi prelungită mai ales atunci când folosim un combustibil cât mai curat.

Mituri despre trecerea mașinii pe GPL

  • Există riscul unei explozii la instalațiile GPL

Riscul de explozie este nul atunci când instalația a fost pusă montată la un service autorizat și profesionist. Rezervoarele de GPL sunt proiectate în așa fel încât să țină combustibilul sub presiune. Materialul folosit este mai gros și mai rezistent față de cel folosit la rezervoarele tradiționale.

  • Mașina va fi mai lentă dacă instalezi GPL

Atunci când montezi o instalație GPL, poate duce la scăderea puterii și cuplului motorului. De asemenea, accelerația scade cu 5% față de alimentarea cu benzină. Cu toate acestea, valorile nu sunt nimic de speriat și nu vei simți o scăderea mare în performanțe. Însă, mașina poate fi alimentată cu benzină dacă este nevoie de o accelerație mai rapidă.

  • Conversia pe GPL crește consumul

Un motor alimentat cu GPL înregistrează o creștere a combustibilului cu aproximativ 15%. Cu toate acestea, diferența de preț dintre GPL și benzină anulează din start această creștere de consum. Autonomia unei mașini ce rulează pe GPL și benzină poate ajunge la 1500 km.

  • Iarna vei porni mai greu mașina

Acest lucru nu este adevărat. Instalațiile GPL moderne permit pornirea mașinii și la -20 de grade.

  • Gazul Petrolifer Lichefiat afectează motorul

GPL-ul produce o ardere mult mai eficientă față de benzină. În acest fel, curăță reziduurile din motor. Pot apărea probleme dacă nu comuți si pe benzină din când în când, pentru a nu cauza uzură la injectoare.