Bătrânii vulnerabili și singuri sunt deseori victime clare ale înșelăciunilor de tot felul. De la metoda telefonul infractorii au evoluat și au trecut la alt nivel. Mulți bătrâni sunt convinși de infractori să-i ajute făcând diferite credite la C.A.R, ca mai apoi să rămână datori și chiar să fie executați silit de către stat.
Nu se știe o cifră exactă, dar conform Poliției Române, din ce în ce mai multți cad pradă înșelătoriilor de acest gen. Dacă până mai recent infractorii se foloseau de metode, precum metoda telefonul, acum se pare că au trecut la alt nivel. Polițiștii spun că au din ce în ce mai multe reclamații de la oameni în vârstă care ajung datori la stat, după ce au fost conviși de diferiți indivizi să facă împrumuturi la C.A.R. Multe dintre acestea, sume mari, de până la 7.000 de lei, ajung să nu mai poată fi rambursate, iar bătrânii înșelați să fie executați silit de către stat.
Deși Poliția Română a demarat mai multe anchete, după ce mai mulți vârstnici au făcut reclamații, este foarte greu de depistat infractorii, spun reprezentanții organelor de control. Conform acestora mecanismele sunt foarte bine puse la punct. Totul pleacă de la o banală întâlnire dintre făptaș și persoana în vârstă. După ce le câștigă încrederea, prin mici atenții, uneori chiar și mici sume de bani, le propune să-i ajute un alt amic, care se va angaja să plătească ratele.
Bătrânul merge, ulterior, la Casa de Ajutor Reciproc, unde în general dobânzile pentru pensionari sunt mici, și face un împrumut. Împrumutul variază, în funcție de suma stabilită cu primul individ. Surse judiciare spun că s-a ajuns și la sume de peste 7.000 de lei sub forma de împrumut.
Conform Știrilor Pro TV, din ce în ce mai mulți bătrâni au picat pradă acestei noi forme de înșelăciune. Unii dintre ei, după ce nu s-au plătit nici minimul de rate către C.A.R, ajung să fie executați silit de către instituție și chiar de către stat. Un astfel de caz, relatat de Pro TV, este cel al unui pensionar care a rămas cu datorii mari către instituția C.A.R-ului.
„Ăştia au profitat de ocazie că sunt singur. M-au dus la împinge tava. Ba mă mai trezeam câteodată cu 10 lei că îmi baga în buzunar. Mi-a zis aşa ‘uite, am unul care vrea şi el să îl ajutăm şi să fii girant la el, îl ajutăm şi el e de acord să plătească el’, am zis ‘bine, dacă el e de acord aşa, îl ajutăm’.”, spune pensionarul conform redaciției „Știrile Pro TV”.
Organele de control au declarat că s-au demarat investigații sub acuzațiile de fals şi uz de fals până la înşelăciune, dar pentru moment nu au fost identificați făptașii acestor fapte penale.