Insectele care îți distrug mușcatele de la geam. Cum scapi de ele imediat
Insectele care îți distrug mușcatele de la geam sunt musculițele albe. Dacă te-ai confruntat și tu cu ele, știi că plantele atacate nu vor mai înflori la fel de mult, astfel că este bine să știi cum să procedezi. Sunt două specii de musculițe albe la mușcate: Trialeurodes vaporariorum, musculița albă de seră, și Aleyrodes brassicae, musculița albă a verzei.
Insectele care îți distrug mușcatele de la geam
Aparent, cele două specii sunt asemănătoare, întrucât au o culoare albă, și aproximativ aceleași dimensiuni. Însă musculița albă de seră are corpul alungit, culoare portocalie, în vreme ce musculița albă a verzei are aripile albe cu pete cenușii.
În afară de mușcate, musculițele albe de seră mai atacă petuniile, precum și crizantemele, dar se pot întâlni și la legume sau la culturile de pepene verde sau galben.
În afară de atacul la mușcate, musculița albă de seră mai atacă și arbuștii fructiferi, dar și coacăzul roșu, alb, negru, sau agrișul. Musculița albă a verzei este prezentă la culturile de varză albă, varză roșie, varză creață, gulie, ridichi de lună, ridichi negre, albe, rapiță, pătrunjel, salată, varză creață, broccoli sau varză de Bruxelles.
Atacul la mușcate al musculițelor albe este foarte ușor de observat, dar trebuie să privești pe suprafața inferioară a frunzelor, acolo formându-se colonii. Ca și mod de atac, larvele și adulții se hrănesc cu seva plantelor, iar frunzele încep să se îngălbenească, apoi să se ofilească, uscându-se și căzând. Creșterea mușcatelor va fi afectată, iar aceasta va stagna.
Cum le îndepărtezi de pe flori
Însă mare atenție la excrementele musculițelor, care vor duce la apariția ciupercilor, care pot să cauzeze și alte boli grave pentru mușcate. Însă musculița albă la mușcate se poate combate foarte ușor cu ajutorul insecticidelor. Pe piață sunt mai multe produse care se recomandă în astfel de situații și se mai recomandă și alternarea acestora, pentru a se evita apariția unor forme rezistente la un anumit insecticid.
Mușcatele sunt flori potrivite pentru grădină, însă și pentru cultivarea lor în jardiniere și ghivece. Dacă îți dorești să obții o evoluție a modului de înflorire, se recomandă să tratezi mușcata o dată sau la două săptămâni cu îngrășăminte, însă nu uita să fii atent la cantitățile excesive, întrucât acestea pot să dăuneze rădăcinilor.
Dacă vizezi o producție bogată în flori, trebuie să ții cont de câteva aspecte: se îndepărtează florile ofilite, se taie tulpinile bătrâne până la jumătatea înălțimii lor și se realizează periodic dușuri, pentru a răcori planta, după o zi toridă.