29 aug. 2023 | 12:09

Înregistrările descoperite de anchetatori cu ce s-a întâmplat înainte de exploziile de la Crevedia. Totul se schimbă

News
Înregistrările descoperite de anchetatori cu ce s-a întâmplat înainte de exploziile de la Crevedia. Totul se schimbă
Recuperarea imaginilor este imperativă în anchetă

Tragedia de la Crevedia a pus România în fața unei noi situații în care autoritățile au greșit flagrant, pe lângă activitățile ilegale al firmei care deținea depzoitul GPL. Cu peste 50 de victime, autoritățile deabia acum au demarat investigații, iar în ultimele ore au apărut înregistrările descoperite de anchetatori cu ce s-a întâmplat înainte de exploziile de la Crevedia.

Drama de la Crevedia și bilanțul unei tragedii de proporții

Nimic nu avea să prevadă dezastrul de propoții ce se va desfășura în localitatea Crevedia, după declanșarea unui incendiu la un depozit ilegal de GPL.

Vezi și: Raed Arafat, mărturisiri cutremurătoare din noaptea tragediei de la Crevedia

Echipajele IGSU au fost imediat la fața locului, iar gravitatea a ceea ce se întâmpla era cu mult peste așteptările autorităților.

Prima explozie avea să facă cel puțin 7 victime, după ce erau evacuate aproximativ 3.000 de suflete aflate în apropierea depozitului.

Depozitul GPL de la Crevedia și dezastrul lăsat

Deja era stabilită o zonă de siguranță de 300 de metri când a doua explozie mult mai puternică avea să facă nu mai puțin de 26 de victime, toate din rândurile echipajelor de intervenție.

Filmul acestui dezastru, ce putea avea proporții și mai mari, a fost parcă din cele mai dure filme de groază.

Deși pericolul nu trecuse, au fost suplimentate echipajele de intervenție, dar următoarele două explozii mărea numărul victimelor, la peste 50 de persoane, dintre care cel puțin 3 erau civile, restul pompieri și jandarmi.

Victimele cu arsuri mari aveau să fie transportați către clinici din statele europene, după declanșarea Mecanismului European de Protecție Civilă.

Flagas SRL activa ilegal, iar autoritățile știau

Conform localnicilor, care de altfel făcuseră mai multe reclamații, Flagas SRL, compania proprietară a depozitului, activa ilegal aici, de mai bine de trei ani fiindu-i retrasă autorizația.

Ulterior dezastrului, Procurorul General al României anunța aceste aspecte, precum și faptul că autoritățile locale ar fi știut de aceste probleme.

Vezi și: Primele declaraţii ale patronilor staţiei GPL din Crevedia. ”Comunicările noastre vor fi rare și reținute”

De cealaltă parte, proprietarii firmei, Ionuț Doldurea, fiul primarul Ion Doldurea din Caracal, și partenerul său emiteau un comunicat halucinant referitor la cele întâmplate:

”La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm sa identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință și efortul autorităților și care să completeze mobilizarea impresionantă și angajamentul pe care deja mulți oameni de bună credință le-au dovedit fără ezitare.

Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina.”, scriau aceștia în comunicat.

Dar, se pare că au apărut înregistrările descoperite de anchetatori cu ce s-a întâmplat înainte de exploziile de la Crevedia, iar conform acestora, totul se schimbă.

Au apărut înregistrările descoperite de anchetatori

Deși pericolul unei noi explozii nu este nici pe departe imposibil, procurorii au demarat anchetele în acest caz, iar Antena 3 CNN spune că aceștia ar putea sau au deja înregistrările cu ce s-a întâmplat înainte de exploziile de la Crevedia.

Conform junraliștilor postului citat, anchetatorii ar fi reușit să recupereze un dispozitiv DVR (dispozitiv de înregistrare video) din zona foarte apropiată deflagrației, astfel putând să facă filmul întregului dezastru de acum câteva zile.

Ce făceau angajaţii staţiei GPL de la Crevedia înainte de explozie. Detaliul de neconceput care a ieşit la iveală

Ce a mai rămas din depozitul GPL de la Crevedia

Conform datelor tehnice ale unui astfel de echipament, DVR-urile pot stoca informațiile timp de 24 de ore, iar în cazul de față recuperarea sa este imperativă, tocmai pentru a putea vedea înregistrările cu ce s-a întâmplat înainte de exploziile de la Crevedia.

Vezi și: Tatăl patronului stației GPL din Crevedia, reacție halucinantă legată de explozia care a îngrozit România: ”Este problema lor”

Cu toate astea, ”Nu există în momentul de față o certitudine pentru că anchetatorii trebuie să facă toată cercetarea la fața locului în detaliu”, a explicat Dragoș Boța, jurnalist Antena 3 CNN.

Parteneri