Înmatriculări auto 2021. Atenție, șoferi! Schimbările care au intrat în vigoare din ianuarie
Anul 2021 vine și cu noi schimbări în ceea ce privește înmatriculările de autoturisme. Ce trebuie să știe toți cei care își cumpără mașini noi sau second-hand.
Schimbări la înmatriculările auto în 2021
Înscrierea unui autovehicul se face în baza datelor de identificare a proprietarului, căruia i se va înmâna un certificat de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare ale mașinii. Totodată se vor face și transcrierile în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a automobilului.
Însă, în cazul în care mașina achiziționată este la mâna a doua, datele noului proprietar vor fi înscrise în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor, atunci când se va face și mențiunea încetării calității de titular al înmatriculării a celui care a deținut mașina. Mențiunea se face la cererea noului deținător în maxim 3 luni de când a devenit proprietarul mașinii.
Care sunt documentele necesare pentru a înmatricula un autovehicul
La înmatricularea unui autovehicul, actele necesare diferă în funcție de al câtelea proprietar este cel care vrea să înscrie mașina. De asemenea, documentele diferă și în funcție de locul din care este adus automobilul (din Uniunea Europeană sau din afara UE).
Documente necesare dacă autovehiculul este din Uniunea Europeană:
- Cererea solicitantului care înmatriculează mașina, model prevăzut în anexă la Ordinul nr. 1501/2006;
- Dovadă de înregistrare la Fisc, pe numele proprietarului sau, dacă e vorba de mașină achiziționată în leasing, a utilizatorului;
- Cartea de identitate a vehiculului, atât copie, cât și original;
- Un document care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, original plus copie;
- Actul de identitate al solicitantului, original plus copie;
- Dovadă ITP, în termenul de valabilitate, excepție făcând mașinile și remorcile noi;
- Copie după asigurarea obligatorie RCA, în termenul de valabilitate;
- Dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare;
- Certificat de autenticitate al vehiculului, cu excepția celor noi, a celor destinate competițiilor sportive și a celor istorice;
- Dovada plății pentru plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
- Dacă mașina este străină și a fost înmatriculată în alt stat, solicitantul trebuie să aducă și documentele de înmatriculare care i-au fost eliberate de autoritățile străine, în original, și plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
- Dacă este cazul, o procură specială autentică.
Pe de altă parte, dacă autovehiculul a fost achiziționat din afara Uniunii Europene, pe lângă documentele menționate, persoana care vrea să înscrie mașina trebuie să aducă și o dovadă precum că s-au efectuat formalitățile vamale ale autoturismului, potrivit impact.ro.