25 iun. 2021 | 13:48

Îngrijirea corectă a bicicletei. 10 sfaturi care îi prelungesc viața

Diverse
Îngrijirea corectă a bicicletei. 10 sfaturi care îi prelungesc viața
Elementele de bază ale întreținerii unei biciclete

Ești pasionat de biciclete și de plimbările în aer liber. Dar trebuie să știi ce ar trebui să faci pentru a o menține într-o stare bună. Fiecare bicicletă are nevoie de puțină îngrijire pentru a vă asigura o călătorie lină. Vă oferim zece sfaturi pentru a vă menține bicicleta în formă.

Elementele de bază ale întreținerii unei biciclete

Oricine poate învăța elementele de bază ale întreținerii unei biciclete. Cel mai simplu lucru este să o păstrați curată. Acest lucru poate prelungi durata de viață a unor piese precum lanțul, caseta și anvelopele. Dacă aveți nevoie de o revizie completă, cum ar fi verificarea unei roți, vă recomandăm să vă duceți bicicleta la un magazin de biciclete. Pentru sarcinile mai simple, ar trebui să încerci chiar tu să-ți întreții bicicleta.

Există câteva elemente de bază de care veți avea nevoie, o găleată, un burete și câteva cârpe. Iată câteva alte lucruri pe care vă recomandăm să le achiziționați, veți reduce costurile acestora extinzând durata de viață a pieselor bicicletei.

1. Un set de perii

O bicicletă curată funcționează mai bine, mai ales când vine vorba de piesele în mișcare. Imaginați-vă de câte mii de ori lanțul bicicletei intră în contact cu caseta în timpul unei plimbări de două ore. Acum ândiți-vă cât de repede poate uza acele părți. O frecare cu o cârpă va scoate multă mizerie de pe lanț și va împrăștia apal.

Periile mai mari sunt perfecte pentru a intra între etrierele de frână, în spatele mecanismului din față și în cuștile pentru roți. Folosirea unui set de perii prelungeste durata de viata a lantului, casetei si a altor piese mobile. Ajunge în locuri pe care nu le face un burete.

2. Produse de curățare pentru biciclete

Curățarea unei biciclete este o formă de artă. Aveți grijă de bicicleta dvs. și va merge mai bine, va dura mai mult și va fi mai sigur de mers pe ea. Există diverse produse de curățat pe piață, dintre care multe vor funcționa perfect cu un burete și o cârpă veche. Degresanți, hidrofugi, spray-uri cu siliciu și multe altele sunt disponibile, dar nu sunt necesare toate.

Puteți face multe cu apă și un burete, dar aceste produse vor face o treabă mai amănunțită și, uneori, vor face curățarea bicicletei un pic mai rapidă. Cel mai important element este un spray tip hidrofug pentru a pulveriza pe lanț, casetă, după curățare. Acest lucru va opri formarea ruginii pe acele părți. Asigurați-vă că eliminați orice exces înainte de a aplica un lubrifiant.

3. Verificator pentru lanț

Știați că un lanț se întinde în timp? Face acest lucru din mai multe motive și se va întinde la rate diferite, în funcție de cantitatea de utilizare, și condițiile în care se face călătoria cu bicicleta. Deoarece nu există un standard pentru modul în care se va purta un lanț, nu există linii directoare exacte pentru când să îl verificați sau să îl modificați.

Puteți verifica dacă un lanț este uzat punându-l pe inelul mare și apoi trăgându-l direct de pe dinți. O regulă generală este că, dacă puteți vedea lumina zilei între lanț și dinții platanului, este timpul să-l înlocuiți. Un verificator de lanț vă va ajuta să vedeți cât de uzat este.

Cum să întrețineți și să curățați bicicleta în 10 pași simpli

Pentru a vă putea bucura cât mai mult de bicicleta voastră trebuie să urmați câțiva pași simpli, dar necesari, altfel riscați să rămâneți fără ea sau chiar să cumpărați una nouă.

1. Păstrați bicicleta curată

Dacă puteți face un lucru pentru a prelungi durata de viață a bicicletei, este să o păstrați curată. Nu este nevoie de un kit de curățare elegant, ci de o găleată cu apă cu săpun, un burete și o periuță de dinți veche este tot ce aveți nevoie, deși un degresant adecvat va ajuta la descompunerea uleiului și a granulelor din lanț și pinioane.

2. Păstrați cauciucurile umflate corespunzător

Anvelopele slab umflate sunt predispuse la înțepături. Uitați de pompele de mână, aveți nevoie de o pompă pe șenile cu manometru pentru a face treaba. Magazinele de biciclete vă vor permite să le împrumutați pe ale lor. Căutați pe partea laterală a anvelopei un număr urmat de literele PSI. Asta îți spune cât de mult aer trebuie să bagi în anvelope.

3. Verificați plăcuțele de frână

Plăcuțele de frână uzate sunt periculoase. Vă dați seama că sunt purtate dacă nu mai vedeți canelurile. Montarea plăcuțelor de frână noi este o soluție foarte ieftină și ușoară. Ai nevoie doar de un set de chei  și de puțină răbdare.

4. Repară scârțâitul frânelor

Frânele care scârțâie sunt adesea frâne murdare sau cel puțin jantele sunt murdare. Curățați și uscați în mod corespunzător și ați rezolvat problema. Dacă acest lucru nu funcționează, este posibil să fie nevoie să vă adaptați și chiar să schimbați, fie frânele, fie jantele.

5. Întăriți frânele

Dacă frânele au devenit lente și slabe , adică dacă strângeți maneta frânei și aceasta se deplasează mai mult de jumătate spre ghidon, trebuie să le strângeți. Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este să rotiți dispozitivul de reglare a butoiului cu maneta de frână. Dacă acest lucru rezolvă problema, va trebui să scoateți cheile  și să eliberați cablul de frână deschizând piulița de frână, trăgând-o încordată și închizând din nou.

6. Mergeți la un profesionist

O dată pe an ar fi  bine să consultați un profesionist, în mod ideal la începutul primăverii, dacă ați fost suficient de curajos pentru a merge cu bicicleta în timpul iernii. Nu este nici o rușine să cereți ajutorul unor profesioniști.

7. Ungerea componentelor

Cumpărați un lubrifiant specific bicicletei și folosiți-l cu ușurință pe orice părți ale bicicletei  unde metalul atinge metalul. Nu are rost să ungeți lanțul decât dacă l-ați curățat corect mai întâi, altfel veți înrăutăți lucrurile.

8. Verificați roțile bicicletei

Întoarceți bicicleta cu susul în jos și rotiți roțile. Se clatină puțin dintr-o parte în alta? Dacă da, au nevoie de „adevăr”. Aceasta este o soluție rapidă, dar nu una pentru amatori, deoarece aveți nevoie de echipamente speciale. Un magazin de biciclete va face acest lucru contra unei taxe modice.

9. Aranjați-vă șaua după nevoile voastre

Dacă sunteți predispus la SSD (sindromul șezutului dureros), experimentați puțin cu șaua ridicând-o sau înclinând-o ușor pentru a se potrivi stilului dvs. de mers. Dacă aveți dureri la genunchi în timp ce mergeți cu bicicleta, este posibil să aveți șaua prea jos. Când pedalați, picioarele trebuie să fie aproape drepte.

10. Cumpără niște mănuși din latex

Uleiul pentru biciclete este un coșmar pentru a ieși de sub unghii. Dacă este prea târziu pentru asta, frecați-vă mâinile cu lichid de spălat și zahăr, adăugând doar apă chiar la final.

Concluzie

Dacă plimbatul cu bicicleta pare ușor, întreținerea poate părea ceva mai grea. Dar, cu puțină răbdare, ceva cunoștințe și ajutorul unor profesioniști, puteți avea o bicicletă performantă și gata de drum.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro