Ingredientul surpriză pe care să îl pui în aluatul de pâine. Aşa va ieşi pufoasă ca la brutărie
Ai încercat să gătești pâine acasă, însă rezultatul nu te-a mulțumit? Playtech Știri îți prezintă rețeta cu care nu vei da greș niciodată. Există un ingredient pe care trebuie să-l adaugi neapărat în aluat, pentru ca pâinea să iasă pufoasă ca la brutărie. Află în rândurile de mai jos cum să procedezi.
Ce să adaugi în aluatul pentru pâine
Indiferent dacă ești începătoare sau nu în ale gătitului, rețeta de pâine de casă pe care ți-o vom prezenta astăzi este foarte ușor de respectat. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, ci de cele de bază. Să prepari aluatul nu durează foarte mult timp, iar coacerea ține circa 40-50 de minute.
Pentru ca rezultatul să fie ca la brutărie însă, trebuie să folosești un ingredient utilizat des la clătite. Va ajuta preparatul să se mențină pufos la interior, prin acțiunea dioxidului de carbon din el. Este vorba despre apa minerală, considerată un agent de creștere perfect în cazul drojdiei.
Cum acționează apa minerală
Mai mult decât atât, apa minerală are o contribuție importantă și în ceea ce privește textura exterioară a pâinii. Produsul adăugat în aluat ajută la formarea unei cruste crocante la exterior. Fenomenul este simplu de înțeles, potrivit celor mai experimentate gospodine.
Apa minerală, expusă la temperaturi ce ating valori termice ridicate, degajă dioxid de carbon. Astfel se formează crusta exterioară crocantă a pâinii, care le place tuturor românilor.
Lista ingredientelor de care ai nevoie
Ingrediente:
- 500 grame făină albă;
- 250 mililitri apă minerală;
- 20 grame drojdie proaspătă;
- 1/2 linguriță zahăr;
- 1 linguriță sare;
- 20 mililitri ulei floarea-soarelui.
Cum să prepari rapid pâine de casă
Mod de preparare:
- Se cerne făina de două ori, apoi se pune într-un vas de bucătărie încăpător.
- Se lasă făina la stat timp de 30 de minute, la temperatura camerei.
- Se adaugă deasupra făinii sare, apoi se cerne din nou făina.
- Se pune, într-un vas de bucătărie mic, drojdia sfărâmată.
- Se adaugă peste drojdie zahăr, se amestecă și se adaugă 50 mililitri de apă caldă.
- Se lasă maiaua deoparte, până când se activează și își dublează volumul.
- Se formează un mic spațiu în făina din celălalt vas de bucătărie.
- Se adaugă maiaua cu drojde în mijlocul făinii și se amestecă.
- Se toarnă, între timp, apă minerală, treptat, amestecând ingredientele.
- Se adaugă, la final, uleiul de floarea-soarelui, treptat.
- Se frământă aluatul și se lasă la dospit timp de cel puțin 1 oră, la cald.
- Se presară făină pe masa de lucru și se pune aluatul pe ea, alungindu-se.
- Se transferă aluatul într-o tavă de pâine, tapetată cu hârtie de copt și se lasă 15 minute.
- Se preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius, se crestează aluatul, apoi se pune la copt.
- Se coace pâinea pentru aproximativ 40-50 de minute.
Pâinea de casă este gata! Rezultatul final va fi pe placul tuturor, fără îndoială. Preparatul va ieși moale și pufos la interior, iar în partea exterioară va prezenta crustă crocantă. Poți tăia pâinea felii imediat după ce s-a răcit. Nu o secționa cât timp este fierbinte, fiindcă își va pierde forma. Poftă bună!