Ingredientul periculos din produsele ambalate de la raft. Dacă e trecut pe etichetă, nu mai cumpăra alimentele ce îl conțin

de: Ana Chivu
19 08. 2021

Specialiștii avertizează în privința unui ingredient preferat de mulți pe anumite produse. Multe din alimente îl conțin în special pe deasupra. La ce trebuie să fii mai atent și de ce trebuie să-l elimini din dieta zilnică?

Specialiștii avertizează: ingredient periculos din produse

O asociație pentru protecția consumatorilor acuză Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că pune în pericol sănătatea românilor pentru că nu atrage atenția tuturor asupra unui ingredient periculos.

Concret, este vorba despre produsele contaminate cu oxid de etilenă. Asociația Pro Consumatori vine cu acuze grele în dreptul ANSVSA că nu a luat nicio măsură pentru înștiințarea cetățenilor cu privire la numeroasele alimente ce nu ar mai trebui consumate.

Asociația arată că ANSVSA a retras în cursul anului 2021 doar câteva loturi de înghețată și câteva baxuri de băuturi ce aveau în compoziție prea mult oxid de etilenă. În timpul acesta, numeroase produse care aveau semințe de susan și erau contaminate au fost în continuare comercializate.

„Criză alimentară care afectează viaţa”

Reprezentanții Asiciației numesc situația în cauză „criză alimentară care afectează viaţa şi sănătatea a milioane de români”, precizând că alte state din Uniunea Europeană au retras sute de produse și fac mii de analize de laborator pentru a identifica toate alimentele contaminate.

„În România, ANSVSA-ul se ocupă doar cu publicarea pe site-ul instituţiei a notelor de retragere de la vânzare ale unor operatori comerciali, în conţinutul cărora există menţiuni înşelătoare pentru consumatori”, arată Asociația.

Detalii

Sursa citată solicită Primului Ministru constituirea unei celule de criză în vederea monitorizării alimentelor contaminate cu oxid de etilenă. Aceasta ar fi alcătuită din reprezentanți ai ANPC-ului, ANSVSA-ului, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Economiei şi ai asociaţiilor de consumatori.

„În România, în anul 2021, a fost mediatizată numai contaminarea cu oxid de etilenă a gumei de caruba folosită la fabricarea unor îngheţate şi sucuri! ANSVSA nu a pus în dezbatere publică în cursul anului 2021, în niciun moment, seminţele de susan contaminate cu oxid de etilenă, importate din India, seminţe care se regăsesc în compoziţia a sute de produse alimentare, de la produsele de panificaţie (fursecuri, covrigi, biscuiţi) la unele preparate cu carne, cu brânză, suplimente alimentare până la uleiul din seminţe de susan.

Comisia Europeană a decis că începând cu 26 octombrie 2020 loturile de seminţe de susan importate din India să fie însoţite de certificate de calitate şi rapoarte de analize care să garanteze conformitatea cu standardele europene în materie de siguranţă alimentară. Totodată, statele membre au obligaţia să crească frecvenţa controalelor la frontieră cu privire la verificarea existenţei oxidului de etilenă în seminţele de susan”
Comunicat Asociația Pro Consumatori