Alimentul interzis în magazinele Lidl, începând de pe 24 august. Ce se întâmplă în Italia: urmează și în România?!

Alimentul interzis în magazinele Lidl, începând de pe 24 august. Ce se întâmplă în Italia: urmează și în România?!
Noi produse contaminate în magazinele Lidl

În ultima vreme, tot mai multe produse au fost scoase de la vânzare, fiind contaminate cu oxid de etilenă. Inclusiv Lidl Italia s-a confruntat cu astfel de probleme, retrăgând mai multe produse. Efectele acestei contaminări pot fi dăunătoare sănătății în cantități mari. De curând Lidl a mai anunțat noi contaminări, de data asta cu 2-cloroetanol. Produsele au fost retrase imediat de pe piața italiană, urmând să se întâmple același lucru și în celelalte magazine din Europa.

Lidl Italia se confruntă cu produse contaminate cu oxid de etilenă

Pe 4 august Lidl Italia a retras un lot de Italiamo Pesto alla Genovese datorită prezenței pesticidului neautorizat oxid de etilenă. Substanța oxid de etilenă a fost descoperită  în lotul de aditiv alimentar gumă de salcâm. Lotul era utilizat în producția de Italiamo Pesto alla Genovese.

Guma de salcâm  este un aditiv alimentar aprobat în UE. În generla, este utilizată ca agent de îngroșare și stabilizator într-o gamă largă de produse alimentare. Oxidul de etilenă este un pesticid care nu este permis pentru utilizare în alimentele vândute în UE. Cu toate astea este aprobat pentru utilizare de către alte țări din afara UE.

Consumul produsului contaminat nu prezintă un risc acut pentru sănătate. Cu toate astea există un risc crescut dacă există un consum continuu de oxid de etilenă în alimentele contaminate pe o perioadă lungă de timp. Prin urmare, expunerea la oxid de etilenă trebuie redusă la minimum. Notificările de retragere la punctele de vânzare Lidl Italia au fost afișate  împreună cu lotul implicat.

Noi produse contaminate cu 2-cloroetanol în Italia

Se pare că gigantul Lidl are parte doar de ghinioane. După mai multe cazuri de contaminare cu oxid de etilenă, acum au apărut produse contaminate cu 2-cloroetanol. Este vorba de „Mozzarella” vegană vândută de Lidl Italia contaminată cu etilenă clorhidrat. În urma acestor teste de contaminare, Lidl Italia a decis declanșarea retragerii preventive a produselor din galantare.

Lidl Italia a emis și un comunicat pentru clienții săi prin care îi atenționează asupra acestor noi produse contaminate.

„Dacă ați cumpărat recent mozzarella vegană vândută în supermarketurile noastre, vă rugăm să returnați produsele. În urma unor teste s-au descoperit loturi contaminate cu 2-cloroetanol. Produsul nu este periculos pentru sănătate, nici măcar în caz de consum continuu.

Retragerea se referă la „mozzarella” vegetală pe bază de ulei de rapiță și făină de migdale sub marca „Vemondo”, produsă de Vefo GmbH, Ecopark-Allee 7, Emstek (Germania).”, transmnite Lidl Italia.

Lidl Italia a ordonat retragerea unui produs pentru potențiale contaminări cu 2-cloroetanol. Substanța a fost găsită într-unul dintre ingredientele utilizate, în acest caz specific în guma de salcâm. 2-cloroetanolul, sau etilen clorhidrina, este un compus chimic extrem de toxic. Dacă suntem expuși pe o perioadă prelungită ne poate provoca leziuni ale sistemului nervos central, cardiovascular, hepatic și renal.

În orice caz, consumatorilor care au achiziționat produsul în cauză Lidl Italia recomandă să nu îl consume și să îl returneze la punctul de vânzare pentru rambursare, chiar și fără a prezenta bonul. În cazul în care, la aceleași produse, vândute în magazinele din România se vor găsi cantități peste medie de 2-cloroetanol, s-ar putea să fie retrase și aici, la fel ca în Italia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI