Ingredientul periculos din Lidl, Kaufland și alte magazine. Toți românii îl consumă aproape zilnic

de: Bișinicu Andreea
08 02. 2023

Specialiștii în endocrinologie şi obezitate infantilă avertizează asupra ingredientului nociv pentru organismul uman, unul pe care românii îl consumă destul de des. Ce pericole reale se ascund în alimentația oamenilor, spun experții, dacă alimentul respectiv este consumat în exces.

Alimentul care dăunează organismului, odată ce este consumat în exces

Cu siguranță ai auzit, măcar o dată până acum, că zahărul, unul dintre alimentele găsite zilnic pe rafturile celor mai mari supermarketuri din România și nu numai, ar dăuna sănătății, în condițiile în care este consumat în mod excesiv, atât de copii, cât și de adulți.

Potrivit studiilor efectuate în ultimii ani de către doctor Robert Lustig, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă, zahărul consumat în cantități industriale ar reprezenta toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la probleme cardiace la apariția unor boli necruțătoare, care pot fi fatale pentru oameni.

Robert Lustig este, de asemenea, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină din Statele Unite ale Americii.

Specialistul susține, potrivit Realitatea, faptul că unele dintre cele mai serioase afecțiuni provocate de consumul exagerat de zahăr sunt obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II şi problemele cardiace.

Din acest motiv, expertul a demarat o campanie de informare susţinută referitoare la pericolul pe care îl reprezintă zahărul pentru sănătatea oamenilor, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor.

Citește și Cât zahăr au berea sau vinul spumant fără alcool, de fapt. O să te gândești mai bine înainte să le consumi

Când este sănătos să mâncăm ceva dulce

Majoritatea oamenilor adoră să savureze o felie de tort, o prăjitură cu ciocolată sau o înghețată, pentru a-și îmbunătăți starea de spirit.

Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit care este momentul propice din zi în care poți consuma, cu moderație, desigur, o cantitate mică de zahăr pentru a dobândi un plus de energie.

Specialistul le recomandă oamenilor să consume ceva dulce după ce au luat masa, niciodată pe stomacul gol, deoarece nu doar numărul de calorii este important, ci și viteza cu care glucoza trece în sânge.

„Nu este recomandat să consumăm dulciuri înafara meselor, sub formă de gustare. Tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.

Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame.

Nu-i așa că, după un dulce, aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația – dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare”, a explicat medicul nutriționist.

Citește și Când trebuie să mănânci dulce, de fapt. Mihaela Bilic, despre greşeala pe care toţi o facem, aşa te îngraşi imediat