Pentru mulți dintre noi, viața nu pare completă dacă nu consumăm, cel puțin o dată la câteva zile, un desert. Te-ai întrebat vreodată care este momentul potrivit al zilei pentru a face acest lucru? Este bine să-l consumi înainte de prânz, după sau în timpul mesei? Medicul nutriționist Mihaela Bilic îți spune când trebuie să mănânci dulce, de fapt.
Nu are rost să ne ascundem. Multora dintre noi ne plac dulciurile. Și nu este un lucru neapărat rău. Cel mai negativ aspect, când vine vorba despre consumul de zahăr, este acumularea de kilograme. De cele mai multe ori, femeile se abțin de la a mânca deserturi tocmai pe fondul procesului de îngrășare.
Ceea ce nu știm mulți dintre noi, probabil, este motivul pentru care acumulăm kilograme în plus. Este foarte important când alegem să mâncăm dulcele. Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe înțelesul tuturor cum trebuie să mâncăm un desert și în ce moment al zilei, pentru a nu ne îngrășa.
Dacă ne este poftă de dulce, trebuie să avem grijă să nu îl consumăm pe stomacul gol. Este recomandat să mâncăm un desert abia după ce am luat masa, pentru că îngrașă mai puțin decât dacă este consumat singur. În cazul dulciurilor, nu doar numărul de calorii este important, ci și viteza cu care glucoza trece în sânge, a explicat nutriționista.
Există un așa numit indice glicemic. Acesta măsoară creșterea nivelului de glicemie în sânge, după ce consumăm un fel de mâncare bogat în glucide. Cu cât creșterea indicelui glicemic este mai bruscă și mai mare, cu atât produsul îngrașă mai tare.
Explicațiile date de Mihaela Bilic. Motivul pentru care nu este indicat să consumăm produse dulci pe stomacul gol. Potrivit specialistei, zahărul din desert se absoarbe mult mai rapid și în cantități mai mari, dacă nu am mâncat înainte.
Să luăm scenariul în care mâncăm dulce la sfârșitul mesei – zahărul din desert se va amesteca cu restul produselor alimentare, astfel încât viteza cu care va trece în sânge va fi mult mai mică.
„Nu este recomandat să consumăm dulciuri înafara meselor, sub formă de gustare. Tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.
Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că, după un dulce, aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația – dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare”, a explicat medicul nutriționist.