Ingredientul periculos din bucătăriile românilor. Ce efecte negative are și cum se folosește corect, de fapt

de: Ana Chivu
06 01. 2021

Care este unul dintre cele mai periculoase ingrediente din bucătăria românilor? Cu toții îl avem și continuăm să-l cumpărăm constant. Care sunt efectele negative și cum se folosește în mod corect acesta?

Ingredientul periculos din bucătăria românilor

Oamenii trebuie să aibă o mai mare atenție asupra alimentației lor. Anumite ingrediente de care profităm cam des în unele preparate devine un real pericol în câteva dintre cazuri. Mai exact, este vorba despre nucșoară, un condiment de ajutor în prepararea unor mâncăruri și deserturi. În cazul în care nu este consumată moderat are urmări secundare.

Specialiștii susțin că ingerarea mai multor grame de nucșoară va afecta sistemul nervos central, astfel provocând halucinații sau narcoză. Nucșoara mai e cunoscută și sub numele de Myristica fragrans. Este un arbore veșnic verde din insulele Moluce, Indonezia și se cultivă și în Indiile de Vest. Condimentul se pregătește sub forma unei pulbere după zdrobire. Aroma ingredientului e ușor înțepătoare, spre dulce, motiv pentru care se potrivește atât la mâncărurile sărate, cât și la deserturi.

Românii foloseau cândva nucșoara pe post de tămâie, iar în anul 1600 condimentul a devenit unul dintre produsele scumpe, stând chiar la baza mai multor conflicte între anumite popoare. Efectele psihogene vin după consumarea a între 1-3 semințe de nucșoară sau echivalentul a 5-30 de nucșoară măcinată. Doza recomandată e conform sintagmei – un praf. Mai exact, mai mult de 50 de grame de nucșoară în preparate cauzează simptome severe.

Valori nutriționale

Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 524
Lipide totale 36 g
Lipide saturate 26 g
Lipide polinesaturate 0,4 g
Lipide mononesaturate 3,2 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 16 mg
Potasiu 350 mg
Carbohidrați 49 g
Fibre alimentare 21 g
Zahăr 28 g
Proteine 6 g

Detalii

Planta – „Arborele de nucșoară crește până la o înălțime de 20 metri și are o producție anuală între 1.500 până la 2.000 de fructe de mărimea piersicii. Fiecare fruct conține sămânţa – nucșoara – învelită într-un înveliș roșu portocaliu – coaja de nucșoară. După ce a fost lăsată la uscat câteva săptămâni, nucșoara este îndepărtată din învelișul seminței și utilizată drept condiment”

Utilizare – „Nucșoara e cunoscută drept condiment de sărbători, alături de scorțișoară, anason stelat și cuișoare. Este utilizată în special în prăjituri, produse de patiserie și alte dulciuri, dar poate fi utilizată și pentru a adăuga savoare piurelui de cartofi, tocanelor, cârnaților și diverselor preparate cu legume și carne din bucătăria mediteraneană, indiană și arabă. Chiar și sosul Bechamel clasic are nevoie de un vârf de nucșoară măcinată. Nucșoara merge foarte bine cu cardamom, piper, ghimbir, cuișoare și scorțișoară – de fapt, merge bine cu aproape toate condimentele! Coaja de nucșoară este utilizată în mod tradițional pentru preparate dulci, în timp ce nucșoara este excelentă pentru a conferi savoare preparatelor sărate și produselor lactate”, arată kotanyi.com.