Orice gospodină face tot posibilul pentru a pregăti cea mai bună masă pentru musafirii săi și, pentru ca acest lucru să meargă fără greșeli, folosește vesela cea nouă, preparatele cele mai delicioase și ustensilele cele mai bune. Iată ce nu trebuie să gătești vreodată în tigaia de fontă.
Cu toții vom fi de acord când vom spune că tigaia din fontă este una dintre cele mai eficiente și importante ustensile în bucătărie, însă sunt câteva reguli care ar trebui respectate pentru ca vasul de gătit să își mențină caracteristicile în timp.
De exemplu, trebuie să știi care este ingredientul care nu trebuie gătit, sub nicio formă, în tigaia de fontă, pentru ca ustensila să nu se deterioreze.
Ce trebuie să știi despre tigaia de fontă? Ei bine, în primul rând, acest recipient nu se spală cu detergent de vase și nici nu se bagă la mașina de spălat vase. Specialiștii spun că trebuie să ștergi tigaia de fontă cu o cârpă din fibre delicate, ca să nu zgârii materialul.
În altă ordine de idei, înainte de a găti, experții în arta culinară aplică un strat de ulei pe suprafața vasului, pentru ca mâncarea să nu se lipească. De asemenea, este esențial să eviți să gătești alimente acide în tigaia de fontă.
Acestea pot lăsa pete pe suprafața vasului, urme greu de scos. Un astfel de exemplu este sosul de roșii. Specialiștii te sfătuiesc să nu gătești niciodată pastă de tomate în tigaia de fontă.
Explicația ar fi că sosul de roșii are aciditate crescută, iar gustul i se alterează, devenind neplăcut, deîndată ce intră în contact cu metalul.
Astfel, materialul din care este confecționată tigaia de fontă ajunge și în preparatul tău, iar sosul de tomate va căpăta un gust extrem de amărui. Așadar, dacă vrei să pregătești sosul pentru pastele bolognese, este bine să optezi pentru un vas din oțel inoxidabil.