13 oct. 2022 | 13:56

Ingredientul pe care să nu îl pui niciodată în cafea, o face periculoasă. Mulţi români procedează aşa, din păcate

Diverse
Ingredientul pe care să nu îl pui niciodată în cafea, o face periculoasă. Mulţi români procedează aşa, din păcate
Ce să nu punem în cafea

Pentru mulți, este o licoare magică, primul răsfăț al zilei, arma secretă în lupta împotriva oboselii. Fiecare consumator are propria sa rețetă, combinația la care apelează de fiecare dată când își prepară o ceașcă. Citind rândurile de mai jos, ai putea fi tentat să îți schimbi preferințele. Află care este ingredientul pe care nu ar mai trebui să îl pui niciodată în cafea. Cercetărorii susțin că această combinație ar trebui evitată.

Care este ingredientul pe care nu ar mai trebui să îl pui în cafea

Preparată acasă, cumpărată pe drum spre școală, facultate sau locul de muncă, savurată la masa unei cafenele, cafeaua este o parte nelipsită din viața de zi cu zi a multor români. Fie că preferi un espresso, cappuccino, flat white, macchiato, latte sau un ristretto, există câte o rețetă ce să satisfacă toate gusturile.

În plus, fiecare consumator are varianta proprie, adăugând diferite ingrediente și arome care să o transforme într-un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Dintre acestea, cel mai popular este laptele. El îi dă o aromă ușor dulce, o consistență cremoasă, însă se pare că ar trebui evitat în combinație cu cafeaua.

Cafeaua este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, în special polifenoli, acești compuși fiind importanți în menținerea sănătății organismului. Din această categorie face parte o substanță importantă pentru buna funcționare a organismului uman – acidul clorogenic. Acesta se regăsește în concentrații mari în boabele de cafea verde.

Potrivit unor studii, adăugarea laptelui în cafea ar reduce absorbția acestui acid în organism.

Ce recomandare fac specialiștii

Acidul clorogenic (CGA) are numeroase beneficii, precum: acțiunea antiinflamatorie, antibacteriană. Există dovezi științifice că ar reduce riscul apariției unor boli cardiovasculare, diabetului zaharat de tip II, cancerului de colon, Alzheimerului și ar regla hipertensiunea arterială.

Trebuie precizat că cercetările realizate până în prezent au avut concluzii contradictorii. Unele echipe au notat că dacă se adaugă lapte în cafea, se reduce cu 23% absorbția acidului clorogenic.

Cu toate că nu este un obicei ce reprezintă un pericol direct pentru sănătate, combinația de cafea și lapte ar putea, pe termen lung, să „fure” organismului șansa de a se proteja împotriva afecțiunilor enumerate mai sus.

În mod ideal, ar trebui să renunțăm complet la acest ingredient însă, dacă nu este posibil, se recomandă, totuși, să încercăm să limităm cantitatea de lapte când ne bem cafeaua.

Parteneri