Ingredientul pe care să-l așezi în borcanul cu gogoșari pentru a nu face mucegai. Trucul nu dă greș
Românii se pregătesc pentru iarnă, iar cele mai importante sunt produsele pentru cămara cu bunătăți. Majoritatea gospodinelor sunt foarte atente la rețetele pe care le știu de la mame sau bunici. Mulți dintre români au în cămară sau beci produse precum: zarzavat pentru ciorbă sau tocănițe, dulceață, gem, zacuscă de legume sau zacuscă de pește și gogoșari murați. Ce ingredient special trebuie să pui în fiecare borcan de gogoșari pentru a nu face mucegai?
Truc pentru gogoșari murați: ingredientul pentru a nu face mucegai
Murăturile sunt preferate de români. Majoritatea gospodinelor se pregătesc intens pentru sezonul rece, moment în care cămara trebuie să fie plină cu bunătăți. Desigur că cele mai multe sunt borcanele cu murături pe care doamnele le folosesc în salata boeuf sau alături de tocănițe ori grătar.
Doar bucătăresele cu experiență știu că există un anumit ingredient care să țină mucegaiul departe de legume. Mai exact, este vorba despre boabe de muștar. Ele pot fi găsite în orice supermarket la un preț fantastic. Este de ajuns să le arunci în borcanul cu legume alături de care pui alte condimente dorite.
Chefii știu că în general toate murăturile au nevoie de: ţelină cu frunze, usturoi, morcovi, arpagic, mere tari de toamnă plus: tulpini de mărar uscat (1-2 legături la borcan de 10-15 litri), 3-4 legături de cimbru uscat la borcan, hrean, 3-5 rădăcini la borcan, crenguţe vişin verde – 3-4 la borcan plus (pentru zeama ce va fierbe).
De asemenea, mai ai nevoie și de: sare 1-2 linguri la 1 litru lichid, oţet – dacă e în oţet murătura – 3-5 litri la 10-15 litri lichid, piper – cca 20 g la borcan 10 litri, foi dafin – cca 10-15 foi per borcan 10 litri, boabe muştar – cca 2 linguri la borcan 10 litri, aspirinã – 1 pastilă per litru, conservant 10-20 g la litru.
Sfaturi de la specialiști
Un truc util este să pui într-un borcan mai multe tipuri de legume pentru ca toată familia să fie mulțumită. În felul acesta nu mai este nevoie să deschizi mai multe borcane pentru a ajunge la murăturile la care poftești. Sterilizează borcanele bine și mai apoi pune saramura, condimentele de mai sus și legumele în ordine.
,,Un prim pas pentru a pune murăturile constă în sterilizarea borcanului de sticlă, operațiune care trebuie făcută foarte bine. Urmează ca gogonelele să fie și ele spălate în apă rece. Dacă vrem un mix de murături, procedăm la fel cu celelalte ingrediente, respectiv vinete mici cu tot cu codiță, gogoșari, mere din grădină, morcovi întregi, gutui, struguri, prune, pere, conopidă dar și sfeclă roșie și castraveți. Toate vor fi spălate bine înainte, doar în apă rece”, spune Cristi Dobre, un bucătar buzoian.