Fasolea este una dintre cele mai folosite legume în bucătăria românească, mai ales în perioada postului. Orice gospodină știe să prepare o ciorbă de fasole boabe, o iahnie sau o fasole bătută, însă sunt câteva ingrediente și trucuri care schimbă complet gustul și textura acestor preparate.
Indiferent că prepari ciorbă, iahnie sau fasole bătută, este bine ca boabele de fasole să fie puse la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi, se clătește fasolea cu apă curată și se pune la fiert. Prima apă se aruncă, după ce dă în clocot, pentru a evita problemele digestive.
Multe gospodine recomandă să se schimbe trei ape atunci când se fierbe fasolea, însă este suficient și o singură apă. Pentru ca boabele să fiarbă mai repede, se poate adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă. Nu se va adăuga sare de la început, pentru că încetinește procesul termic. Fasolea se lasă la fiert până când boabele se umflă și se pot sfărâma ușor.
În ceea ce privește fasolea bătută, rețeta este cât se poate de simplă. Boabele de fasole se scurg de apa în care au fiert, se pasează și se amestecă cu ulei, puțină prăjeală și condimente. Unele gospodine adaugă și un cățel de usturoi în compoziție, însă regretatul Radu Anton Roman avea o rețetă cu un ingredient deosebit: smântână. Dacă nu o facem de post, fasolea bătută cu smântână va avea un gust și o textură aparte.
Boabele de fasole scurse de apă se pasează cu o ustensilă pentru piure sau cu un blender. Se adaugă sare și piper după gust și câteva linguri de smântână, care dau preparatului o textură bogată și cremoasă. La final, se toacă o ceapă și se prăjește în aproximativ 100 ml de ulei, cu puțină sare și boia dulce. Se mai adaugă 2-3 linguri de bulion și se mai lasă câteva minute pe foc, după care se pune peste fasolea bătută. O mirodenie care se potrivește de minune cu fasolea, indiferent cum este preparată, este cimbrul.
Radu Anton Roman notează, în cartea ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, publicată în anul 1998 la editura Paideia, că rețeta cu smântână este specifică mai degrabă zonei Ardealului, unde se numește ”fasole făcăluită”. În Oltenia, este cunoscută cu denumirea de ”fasole bătută” și nu se adaugă smântână în compoziție, ci usturoi.