Amoniacul este un ingredient de panificație comun în Europa. Este folosit pentru a da fursecurilor o textură crocantă caracteristică. Dar există înlocuitori pe care îi puteți folosi pentru amoniac în caz de nevoie. Așa că, vă propunem ingredientul genial cu care să înlocuiești amoniacul în prăjituri. Face minuni de fiecare dată, sau așa spun gospodinele experimentate cel puțin.
La începutul anilor 1800, înainte de inventarea prafului de copt și a bicarbonatului de sodiu, bicarbonatul de amoniu era principala sursă de aluat. Așadar, dacă familia ta are o rețetă de gătit cu acest ingredient, aceasta este o rețetă veche.
Potrivit unora, bicarbonatul de amoniu, sau amoniacul, a fost făcut inițial din coarne de cerb. Nu ne putem imagina cine a făcut cum și de ce un astfel de experiment și a descoperit această substanță.
Bicarbonatul de amoniu poate fi folosit ca agent de fermentare a alimentelor. Combinația sa cu bicarbonatul de sodiu poate fi folosită ca ingredient pentru aluaturi, cum ar fi pâinea, biscuiții și clătitele. De asemenea, poate fi folosit ca materie primă pentru spuma de apă pudră, precum și pentru albirea legumelor verzi.
Bicarbonatul de amoniu este utilizat la prepararea dulciurilor și a biscuiților. Dar țineți cont de faptul că produsul final trebuie să fie ceva care practic se usucă atunci când este gătit. În caz contrar, va rămâne un oarecare miros neplăcut.
Dar, odată cu evoluția lucrurilor, cel puțin în partea de gătit, au apărut și ingredientele care pot înlocui amoniacul, când vine vorba de prăjituri sau alte preparate la care se folsoește amoniacul. Așa se face că vorbim azi de ingredientul genial cu care să înlocuiești amoniacul în prăjituri.
Unu prim înlocuitor ar fi celebrul praf de copt. Puteți înlocui amoniacul cu praful de copt în proporție de 1:1. Gospodinele, însă, recomandă să înlocuiți cu părți egale de praf de copt și bicarbonat de sodiu. Și astfel, am ajuns să vorbim de ingredientul genial cu care să înlocuiești amoniacul cel mai bine, și anume bicarbonatul de sodiu.
Conform gospodinelor experimentate, dacă nu găsiți amoniac, puteți folosi în schimb bicarbonat de sodiu. Deoarece amoniacul de copt este puțin mai puternic decât bicarbonatul de sodiu, trebuie doar să adăugați cu 25% mai mult bicarbonat de sodiu la rețetă. Acest lucru înseamnă că pentru o linguriță de amoniac, veți avea nevoie de ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu.
Ca să înțelegi mai bine, pâinea, prăjiturile, fursecurile și aproape toate produsele de patiserie necesită un agent de fermentare. Acestea sunt ingredientele cheie care fac ca o prăjitură să crească.
Există două tipuri de agenți de fermentare, chimic, și vorbim de bicarbonat de sodiu și praf de copt, și biologic, aici fiind vorba de drojdie.
Deci, ingredientul genial cu care să înlocuiești amoniacul în prăjituri, este bicarbonatul de sodiu. Dar, atenție!, va trebui să-l stingi în oțet, sau după caz, în zeamă de lămâie înainte de a-l folosi în rețele tale de prăjituri.
Acum știi ce ai de făcut, așa că nu mai sta pe gânduri, că acum vine Crăciunul. Baftă la gătit și Poftă bună!