Există un ingredient care se află în cele mai multe din bucătăriile românilor și care e foarte benefic. Mai exact, poate să prevină boala secolului. Iată ce trebuie să știi despre el și cum îl poți introduce în dieta ta alimentară zilnică! Există multe bucate care conțin secretul.
Un ingredient pe care mulți îl adoră este vanilia. E extrem de bun în prăjituri și diferite copturi, iar marii bucătari îl asociază și cu preparate sărate. Aceasta e o plantă originară din America Centrală și face parte din cele mai scumpe condimente din întreaga lume.
Vanilia e utilizată pe scară largă pentru aroma sa, dar și câteva procente pentru culoare, dacă vine vorba despre vanilia extrasă direct din păstaie. Fructul ei e folosit nu numai în bucătărie, ci și la prepararea medicamentelor.
Florile sale sunt polenizate manual, iar păstăile de vanilie sunt coapte, uscate și ținute în condiții speciale pentru a-și crea aroma caracteristică. Poți găsi vanilia într-o varietate de alimente, mâncăruri și bauturi precum: înghețată, iaurt, cafea, smoothies, sosuri pentru paste, produse de patiserie.
O linguriță (4,2 grame) de extract de vanilie conține:
• calorii: 12;
• proteine: 3 mg;
• grăsime: 3 mg;
• carbohidrați: 531 mg;
• zahăr: 531 mg.
Mai mult decât atât, vanilia conține cantități și minerale, precum:
• calciu: 0,46 mg;
• magneziu: 0,50 mg;
• fosfor: 0,25 mg;
• potasiu: 6,22 mg.
Puțini știu, dar vanilia e unul din ingrediente care te ajută cu anxietatea – boala secolului. Are un efect protector împotriva tulburărilor depresive cronice și îți aduce emoții pozitive, inducând relaxare și calm.
Rezultatele unui studiu din 2015 au indicat că are efecte benefice asupra obolanilor depresivi, ar putea reduce simptomele depresiei cronice, iar datorită creșterii serotoninei și al dopaminei în țesutul cerebral se arată că poate fi un potențial agent farmacologic pentru tratamentul tulburărilor depresive majore.
„Proprietăți antioxidante – Vanilia este, de asemenea, un bun antioxidant. Datorită proprietățiilor sale antioxidante, vanilia luptă împotriva efectelor radicalilor liberi, ajută la încetinerea apariției semnelor îmbătrânirii. Industria cosmetică utilizează vanilia atât pentru parfumul său, cât și pentru proprietățile anti-îmbătrânire. De asemenea, vanilia oferă o protecție semnificativă împotriva oxidării proteinelor și a peroxidării lipidelor induse de fotosensibilizare în mitocondriile ficatului de șobolan, potrivit unui studiu3 din anul 2000.
Efecte antimetastatice – Efectele citolitice și citostatice ale vanilinei au fost descoperite într-un studiu6 din 2009. Vanilina, acest compus organic, ce reprezintă componenta primară a extractului de vanilie, ar putea fi un agent util de prevenire a cancerului colorectal”, arată exquis.ro.