Ingredientul din bucătărie care luptă cu răceala. E arma secretă a bătrânilor de la țară

de: Alexandra Chivu
14 12. 2020

Ba e aprilie în mijlocul lui octombrie, ba e noiembrie la jumătatea lunii decembrie. O asemenea iarnă nu am mai pomenit de multă vreme. Problema este că trecerea de la frig la cald ne lasă cu pieptul dezgolit în fața răcelii. Bine este că există multe remedii dacă boala ne prinde la cotitură. Pe lângă un tratament potrivit prescris de medic, important în asemenea situație este și meniul. Știm că trebuie să consumăm alimente bogate în vitamina C, probiotice, produse bogate în acizi grași, dar și un alt supliment pe care oamenii îl asociază rar cu această probleme de sănătate, anume drojdia de bere.

Ingredientul din bucătărie anti-răceală

Întărirea sistemului imunitar este cheia împotriva virusurilor. Lumea a înțeles asta, ceea ce se vede după vânzările crescute de vitamine și minerale din farmacii. Alternative la pilulele alopate pentru creșterea imunității se găsesc și în fitoterapie. Printre suplimentele recomandate pentru întărirea sistemului imunitar se numără și drojdia de bere.

Nu trebuie confundată cu cea din panificație, pe care o vedem pe rafturile alimentare și care nu are aceleași beneficii precum drojdia de bere. Cea din urmă conține o cantitate însemnată de polizaharide, cu rol în stimularea funcției sistemului imunitar al organismului, care ajută la regenerarea mai rapidă a celulelor.

Aceasta poate fi procurată sub formă de granule sau capsule din farmaciile naturiste ori poate fi făcută acasă, variantă pe care o recomandă și Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Explicațiile specialistului

„Îţi trebuie, într-adevăr, multă răbdare şi perseverenţă. Durează ceva timp până o obţinem, pentru că ea apare din fermentarea naturală a făinii integrale (este o ciupercă care se hrăneşte consumând substanţele din faină). Dar nu vorbim de făina din alimentară ci de o făină procurată de la o moară care macină la rece, ca să fim siguri că nu au fost distruse substanţele active din grâu.

Se face un aluat relativ moale din apă şi făină (fără sare şi fără adaos de drojdie de panificaţie), care se lasă să crească. După 24 de ore se văd bulele de fermentaţie. Aluatul de înjumătăţeşte, se mai adaugă puţină făină şi puţină apă pentru a-l aduce la consistenţa iniţială şi se lasă din nou să crească.

Repetăm câteva zile, îndepărtând de fiecare dată jumătate din cantitate Încet încet, se măreşte viteza cu care aluatul creşte, când ajungem la un timp de şase-şapte ore în care se dublează, putem spune că am obţinut maiaua”, spune specialistul pentru Adevărul.