Sunt gustoase, o soluție rapidă pentru a prepara micul dejun sau o gustare în timpul zilei, însă, în ultimii ani, au fost mutate în categoria alimentelor nocive. Mihaela Bilic, celebrul medic nutriționist, a explicat câte mezeluri putem mânca, potrivit studiilor realizate de specialiștii din domeniu. Care este cantitatea permisă.
Cu toate că sunt una dintre cele mai simple și rapide soluții pentru pregătirea mesei de dimineață, mezelurile au ajuns să fie mutate în categoria produselor nocive pentru sănătatea organismului uman. În timp ce tot mai mulți au renunțat la ele, alții reducând cantitatea consumată, celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum am ajuns să le evităm.
Vinovații sunt, de fapt, nitriții, un compus ce permite păstrarea calității cărnii pentru un timp îndelungat.
„Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru – un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit medicului, aceștia au un rol important în procesul de preparare a mezelurilor. Nitriții au și efecte pozitive, prevenind apariția și multiplicarea unor bacterii periculoase, precum botulismul, salmonela și listeria. Tot ei împiedică oxidarea cărnii și dau culoarea roz-roșiatică a produselor fierte ca parizerul și șunca, prevenind și râncezirea acestora.
„În Europa, utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru un kilogram de produs”, a explicat medicul nutriționist.
Există și riscuri ale consumului mare de nitriți, aceștia fiind asociați cu formarea unor compuși cu potențial cancerigen.
„Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal”, a mai spus specialistul.
Medicul a dezvăluit și care este cantitatea de mezeluri pe care o putem consuma, explicând că „autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150 de grame pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână”.