Românii sunt mari consumatori de varză călită, atât dulce, precum și de la butoi, dar nici ungurilor nu le este rușine cu varza pe care o prepară. Așadar, care este ingredientul de aur pe care ungurii îl pun în varza călită. De-asta e renumită pentru gustul ei.
Românii prepară des varză călită, iar rețetele, atâtea câte sunt, vorbim de varză călită cu carne sau cu coastă afumată, sunt delicioase, însă umblă vorba că șu ungurii ar fi artiști când vine vorba despre acest fel de mâncare.
Așadar, astăzi vă vom dezvălui o delicioasă rețetă de varză călită ungurească, respectiv vă bom dezvălui care este ingredientul pe care aceștia îl folosesc la acest tip de mâncare.
Citește și: Ingredientul banal care face varza călită delicioasă
-1 varză murată sau proaspată
-300 g carne tocată (porc, pui, ciuperci)
-2 cepe
-5-6 căței de usturoi
-1 linguriță de boia dulce
-1 cană orez
-2 linguri de cimbru uscat
-300 ml de smântană (acesat fiind ingredientul de aur)
-ulei
-o ceașcă de orez
-sare, piper.
Mai întâi se spală varza, după care se îndepartează frunzele exterioare. Aceasta se toacă și se fierbe 60-70 minute în apă cu o lingură de cimbru uscat (dacă varza este proaspată se adaugă și puțină sare). Până când fierbe varza pregatim umplutura și fierbem orezul. Acesta, după ce a fiert se va strecura și se va adăuga peste carnea tocată calită.
Se curăță și se spală ceapa și usturoiul, se toacă mărunt și se calesc în ulei, apoi se adaugă boia dulce, o lingură de cimbru uscat și carnea tocată. Carnea se călește până când începe să se deschidă la culoare, moment în care se adaugă sare și piper după gust.
Apoi, într-o tavă de yena, preferabil, punem puțin ulei sau untură pe fundul ei, după care punem un strat de varză, un strat de carne cu orez, smantână și din nou se adaugă varză. Deasupra putem pune încă puțin ulei sau untură, după preferințe.
De asemenea, deasupra se mai poate adăuga smântană și cașcaval ras. Acestea se vor rumeni și vor da un plus de savoare preparatului.
Citește și: Cea mai bună varză călită. Secretul marilor bucătari
Se dă tava la cuptorul preâncălzit la 180 de grade Celsius pentru 25-30 minute, focul fiind mediu. Nu în ultimul rând, dacă înlocuim carnea tocată cu ciuperci și vom elimina smântâna și cașcavalul ras, vom obține o delicioasă mâncare de post.