Ingredientul de aur pe care trebuie să-l adaugi în varza murată. Este secretul gospodinelor din Moldova
Este considerată „Regina murăturilor”, ingredientul vedetă al sarmalelor, preparatul ce nu lipsește de pe mesele românilor de Crăciun. Pentru cele mai bune rezultate, află, din rândurile de mai jos, care este ingredientul de aur pe care trebuie să-l adaugi în varza murată. Un truc simplu este secretul gospodinelor din Moldova.
Toamna, sezonul pregătirilor
Pentru gospodinele din toate colțurile țării, zilele de toamnă sunt dedicate pregătirii borcanelor cu produse tradițioanle, precum zacuscă, gem, dulceață, bulion și murături.
Când vorbim despre murături, ne gândim și la varză, ce devine ingredientul vedetă în preajma sărbătorilor de iarnă, mai ales când vine momentul preparării sarmalelor nelipsite de pe mesele de Crăciun și Revelion.
Când se pune varza la murat
În general, varza se pune la murat toamna târziu, la final de octombrie sau început de noiembrie, când valorile afișate de termometre scad. De fapt, se recomandă ca varza să fie ținută afară cel puțin două săptămâni înainte de a fi pusă la murat, să fie un pic „bătută de brumă” pentru a fi cât mai fragedă.
Pentru cele mai bune rezultate, în butoi se mai pun, pe lângă verze, mai multe condimente și ierburi aromatice:
- între 20 și 25 de verze, potrivite ca mărime
- 10 rădăcini de hrean
- 10 legături de cimbru uscat
- patru sau cinci pumni boabe de porumb
- un kilogram și jumătate de sare grunjoasă
- un pahar de piper boabe
- trei sau patru gutui galbene
Te-ar putea interesa și: Pune acest fruct în butoiul cu varză. Bătrânii din România folosesc acest truc de sute de ani
Trucul gospodinelor din Moldova pentru cea mai bună varză murată
Gospodinele din Moldova au însă un truc cu rezultate senzaționale. Ingredientul de aur este mărarul. La cantitățile de mai sus, sunt suficiente 20 de bețe de mărăr. Varza murată și zeama vor căpăta astfel un gust subtil și o aromă plăcută, cu note ușor de anason.
În plus, unele elemente din compoziția mărarului au proprietăți antibacteriene și antioxidante. Pus în butoiul sau borcanul cu murături, va ajuta la menținerea prospețimii și calității verzei, pe parcursul procesului de fermentare, prevenind dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
Bețele de mărar păstrează și textura crocantă a foilor de varză – ceea ce înseamnă că vor fi perfecte pentru sarmalele cu care îți vei încânta familia și musafirii.
Te-ar putea interesa și: Ce punea Radu Anton Roman în butoiul cu varză murată. Apa rămâne limpede și frunzele sunt tari toată iarna