Ingredientul de 2 lei care menţine zeama de la varza murată limpede şi gustoasă. Rezistă aşa până la primăvara

de: Sabina Anastasia
31 10. 2022

Gospodinele se grăbesc să pregătească pentru iarnă ultimele legume. Varza se numără printre principalele produse ce trebuie puse la murat pentru a se acri până la venirea sărbătorilor de iarnă. Vezi care este ingredientul de 2 lei care menţine zeama de la varza murată limpede şi gustoasă. Așa vor rezista mai mult timp.

Ingredientul de 2 lei care menţine zeama de la varza murată limpede şi gustoasă

Să pui varză la murat nu este un proces dificil. Legumele se pot menține în condiții foarte bune, atât timp cât se respectă anumite „secrete” care prelungesc rezistența lor în butoi. Un astfel de truc are de-a face cu menținerea zemii de la varză cât mai limpede și mai gustoasă.

De departe, una dintre cele mai comune probleme semnalate de gospodine este apariția de floare în butoiul cu varză murată. Pentru a evita acest lucru, este nevoie să adaugi un ingredient de doar doi lei, care va menține amestecul lichid limpede. Este vorba despre un cub de zahăr.

Cubul de zahăr trebuie introdus în butoi o dată pe săptămână, după ce varza a fost pusă la murat. Legumele nu se vor acri prea tare, iar moarea va rămâne limpede și gustoasă până la primăvară. Totodată, varza va fi mai crocantă, însă nu se va întări în mod exagerat. Va fi perfectă pentru a fi folosită la sărbătorile de iarnă!

Cei mai experimentați bucătari recomandă să dizolvi în puțină zeamă de varză un plic de conservant. În acest fel, în butoi nu va apărea floare. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a pune varză la murat pentru sezonul de iarnă.

Cum să pui varza la murat, explicații pas cu pas

Ingrediente pentru saramură:

  • 18 litri de apă rece;
  • 450 g sare grunjoasă (nu iodată!).

Ce condimente să folosești:

  • 2 legături de cimbru uscat;
  • 2 legături de mărar uscat;
  • 4-5 ardei iuți;
  • 1 lingură cu vârf semințe de chimen.

Mod de preparare varză murată la butoi:

  1. Se începe prin îndepărtarea câtorva frunze de varză de la învelișul exterior.
  2. Se spală varza, se taie cotorul și se scobește cât mai adânc în așa fel încât saramura să-și facă efectul cât mai bine.
  3. Se așază pe fundul butoiului de varză jumătate dintre condimentele amintite în lista de mai sus.
  4. Se așază verzele cu atenție în butoi.
  5. Se adaugă, printre verze, condimente.
  6. Se prepară saramura: se amestecă 18 litri de apă rece cu 450 g de sare grunjoasă.
  7. Se toarnă saramura în butoiul cu varză, amestecul lichid trebuie să acopere verzele în totalitate.
  8. Se adaugă deasupra verzele restul de condimente.

La final, butoiul cu varză trebuie sigilat foarte bine cu capacul cu care acesta a fost achiziționat. Se depozitează într-un loc umbros și răcoros, la temperaturi scăzute. Recomandată este depozitarea butoiului cu varză în cămară sau în beci. Nu uita să pitrocești varza murată – procesul trebuie realizat o dată la trei zile, pentru ca legumele să nu se strice.