Ingredientul care trebuie adăugat în chifteluțele de post. Gustul va fi la fel de bun

de: Sabina Anastasia
18 11. 2022

Chiar dacă am intrat deja în perioada Postului Crăciunului, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la toate felurile de mâncare pe care obișnuiam să le consumăm înainte. Poți găti aceleași preparate, doar înlocuind produsele de origine animală cu unele vegetale. Vezi care este ingredientul care trebuie adăugat în chifteluțele de post. Vor fi la fel de gustoase ca cele clasice!

Ingredientul care trebuie adăugat în chifteluțele de post

Chifteluțele, la fel ca alte preparate din bucătăria românească, sunt foarte versatile. Asta înseamnă că ingredientele pot fi manipulate foarte ușor. În perioada postului de 40 de zile, pentru a nu renunța să mâncăm chiftele, putem înlocui carnea cu un ingredient pe care majoritatea deja îl avem în bucătărie.

Este vorba despre năut. Pe lângă faptul că este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul este și bun la gust. Dacă îl vei prepara împreună cu fasole, chiftelele pe care le vei obține vor fi savuroase. Năutul este cunoscut drept un înlocuitor excelent pentru carne în mâncărurile vegetariene și vegane.

Preparate pe bază de năut, chiftelele vor fi sățioase și consistente. Nici nu vei simți că nu prezintă carne în compoziție. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum să faci chiftele de post pe bază de năut și fasole.

Cum prepari, simplu și ușor, chifteluțe de post

Ingrediente:

  • 1 cartof;
  • 200 g năut din conservă;
  • 200 g fasole albă fiartă;
  • 1 ceapă;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 morcov;
  • 2 linguri pesmet;
  • 1/2 legătură pătrunjel;
  • 1/2 legătură mărar;
  • sare;
  • piper;
  • boia dulce;
  • făină;
  • ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

  1. Se clătesc fasolea și năutul, se scurg de apă și se pun în blender.
  2. Se mixează produsele până când se obține o pastă omogenizată.
  3. Se spală și se toacă mărunt ceapa și verdeața, se zdrobește usturoiul.
  4. Se curăță, se spală și se dau pe răzătoare morcovul și cartoful.
  5. Se lasă legumele să se scurgă foarte bine de apă, după care se introduc în pasta pentru chiftele.
  6. Se condimentează amestecul cu sare, piper și boia, în funcție de preferințe.
  7. Se amestecă compoziția până la încorporarea tuturor ingredientelor.
  8. Se adaugă două linguri de pesmet, dacă e nevoie, pentru legarea compoziției.
  9. Se lasă amestecul la frigider timp de o jumătate de oră.
  10. Se formează chiftele, urmând indicațiile clasice – se modelează rotunde sau plate, după preferințe.

Poți găti chiftelele sub două forme: la cuptor sau la aragaz. Dacă vrei să le coci la cuptor, nu este nevoie să le treci prin făină. Dacă le prăjești în tigaie, în schimb, asigură-te că le-ai tăvălit prin făină. Dacă dorești, le poți trece și prin semințe de susan.

Citește și: Chifteluțe de post cu cartofi. Rețeta simplă și rapidă pentru weekend

Chiftelele se servesc calde, alături de alte feluri de mâncare sau garnituri. Le poți mânca cu cartofi prăjiți, piure, orez sau chiar salată. În orice caz, nu uita ca și mâncărurile asortate să nu fie preparate pe bază de produse de origine animală.