Ingredientul care nu trebuie să lipsească din cea mai bună dulceață de căpșuni. Rețeta de la bunica
Dulceața de căpșuni este una din preferatele românilor. Aproape că nu există român care să nu aibă în cămara sa un astfel de preparat din care să deguste cu mare plăcere în sezoanele reci. Cu toate astea, chiar și unele gospodine mai întâmpină dificultăți în privința acestuia. Care este ingredientul care nu trebuie să lipsească? Iată cantitățile pe care le folosesc toate bunicile atunci când fac rezerve pentru iarnă!
Rețetă pentru dulceață de căpșuni: ingredientul care nu trebuie să lipsească
Sezonul cald vine cu fructe care mai de care mai delicioase, iar multe dintre ele ajung în rezervele pentru toamnă și iarnă în cămara românilor.
Gospodinele se pregătesc de pe acum pentru munca ce va urma în perioada următoare, dar mai ales pentru dulceața de căpșuni cerută de familie an de an.
Desigur că în zilele noastre avem la dispoziție diverse opțiuni chiar în supermarket-uri, dar unii oameni apreciază mult mai mult preparatele făcute în casă pentru că le aduc aminte de copilărie.
Căpșunile se pot conserva sub formă de gem, dulceață sau compot. Compotul este cel mai simplu mod de a pune fructele pentru mai târziu, timp în care dulceața este cea mai delicată și are un aspect interesat.
O poți savura la micul dejun sau o poți include în diverse prăjituri ori chiar să o folosești în combinație cu o cremă de brânză fină pentru o umplutură pe măsură. Trebuie să ai grijă să nu lipsească sucul de lămâie pentru că acesta oferă un balans al aromelor.
- Ingrediente
1 kg căpșuni bine coapte
750 gr zahăr tos
sucul de la o lămâie
Mod de preparare
Modul de preparare al dulceții din căpșuni este puțin diferit față de altele. Căpșunile sunt foarte zemoase și se pătrund imediat dacă sunt supuse fierberii, motiv pentru care se vor fierbe pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât fructele să nu se zdrobească.
Diferența dintre gem și dulceață constă în textură. Gemul este mai lichid, ca un piure, iar dulceața menține fructele întregi. Sortează cu grijă căpșunile cele mai coapte, spală-le și pune-le într-o sită la scurt.
Curăță codițele și frunzele și pune-le într-un recipient alături de zahăr. Repetă aranjamentul pe straturi până se termină toate ingredientele.
La ultimul rând de căpșuni adaugă sucul de lămâie, ulterior acoperă cratița cu un ștergar sau un tifon. Pune totul la rece până a doua zi, iar mai apoi verifică să fie tot zahărul topit și pune cratița pe aragaz la un foc mediu.
Îndepărtează oala după 20 de minute, verifică siropul după ce se răcește, mai fierbe încă 10 minute și lasă din nou la rece. A treia rundă de fiert este de 7-8 minute.